Vremenska prognoza

subota, 08 februar 2014 11:59

Nastavila očevim stopama

Mnoga domaćinstva u ruralnim krajevima naše opštine žive od poljoprivredne proizvodnje. Iako je u selima sve manje mladih, koji tamo ne vide svoju budućnost, ipak ima i izuzetaka. Za njih ustajanje prije 6 sati i cjelodnevni rad na farmi nije nepoznanica. Po završenom školovanju vraćaju se na selo, i za razliku od mnogih mladih u gradovima, tamo ih čeka porodični posao.

Nastavila očevim stopama

 „Imam kod kuće razvijen posao i zbog tog sam studirala da mogu nastaviti očev posao. Nastavljam ovaj posao a da li će ići, vidjećemo“, pojašnjava Spomenka Švraka,  ćerka farmera Žarka Švrake iz Vrbaške.

Nakon završene srednje poljoprivredne škole, Spomenka je odlučila da obrazovanje u ovoj oblasti nastavi i na fakultetu. Svojim znanjem, Spomenka je značajno doprinijela cjelokupnoj proizvodnji na farmi. Rezultati su bili vidljivi već nakon kratkog vremena.

„Bilo je dosta malih grešaka koje jetrebalo popraviti, ja kako kažem da sam učila na fakultetu, otac  to prihvata“, dodaje Spomenka.

Iako roditelji nisu imali uticaja na njen izbor, zadovoljni su što stečeno znanje Spomenka primjenjuje na imanju i spaja ga sa njihovom dugogodišnjim iskustvom. „Moje zasluge su bile put do svega ovoga a ona je to samo nadogradila“, kaže Spomenkin otac Žarko.

Iako dosta vremena provodi na farmi, djevojka tvrdi da se uvijek nađe vremena i za druženje. Ističe da ovaj posao nije cijenjen, ali namjerava nastaviti očevim stopama. Farmer iz Vrbaške namjerava proširiti objekte i povećati broj grla te na taj način poboljšati proizvodnju, i obezbjediti dalju egzistenciju za sebe i cijelu porodicu.

 

Info+ kablovski kanal