Vremenska prognoza

sreda, 10 decembar 2014 13:12

Naplativost poreza na nepokretnosti u Gradišci iznosi oko 80 odsto

Od kako je prije tri godine utvrđen porez na nepokretnosti procenat ukupne naplate je oko 80 odsto kažu u gradiškoj Područnoj jedinici Poreske uprave RS.

Naplativost poreza na nepokretnosti u Gradišci iznosi oko 80 odsto

“Poreska uprava Republike Srpske, Područna jedinica Gradiška je u 2014.godini utvrdila porez na nepokretnosti u iznosu od 802 hiljade 779 maraka, a do sada je naplaćeno 808 hiljada 828 maraka, jer je tim iznosom obuhvaćen i dug iz prethodnih godina. U protekle tri godine, od kada je utvrđen porez na nepokretnosti zaduženje naše opštine bilo 3 miliona 81 hiljadu 435 KM, dok je naplaćeno 2 miliona 167 hiljada maraka” rekao je Boro Spasojević, načelnik PJ Poreske uprave Gradiška.

Spasojević pretpostavlja da na području opštine Gradiška i dalje ima poreskih obveznika koji nisu prijavili nektretnine. On je ih ovim putem pozvao da to što prije urade, jer novčane kazne za fizička lica iznose do 500, a za pravna lica do 1 500 KM. “Mi svake godine upućujemo opomene za plaćanje poreza, to smo radili do aprila odnosno maja ove godine. Kada je utvrđen porez za ovu godinu onda smo prestali da ih šaljemo. Opet smo od oktobra počeli slati opomene za one koji niu izmirili svoje obaveze” kaže Spasojević. Od oktobra 2014.godine Područna jedinica Gradiška poreskim obveznicima koji ne plaćaju porez poslala je 2 hiljade opomena. Jedan dio lica je izmirio obaveze dok su oko 450 poreskih obveznika poslali u prinudnu naplatu i njima će biti obračunate kamate i troškovi prinudne naplate, rekao je Spasojević i dodao da je to prvi korak do upisivanja hipoteke na nekretninu.

Stopa visine poreza na nepokretnosti za narednu godinu koju je utvrdila Skupština opštine Gradiška ista je ovogodišnjoj  i iznosi 0,15 posto.

Područna jedinica Gradiška Poreske uprave Republike Srpske dostavila je poreskim obveznicima - građanima i pravnim licima 16.879 poreskih računa.

Info+ kablovski kanal