Vremenska prognoza

petak, 26 april 2019 15:21

Na Veliki petak farbaju se jaja

Na Veliki petak se ništa ne radi.Tog dana se samo farbaju jaja za predstojeći Vaskrs.

Na Veliki petak farbaju se jaja

Nekada su se za farbanje jaja koristile isključivo boje dobijene iz prirode, a danas se mnogo toga promijenilo. Mjesna zajednica Turjak  jedna je od rijetkih čuvara tradicionalne vještine ukrašavanja vaskršnjih jaja voskom.

Darija Plotan kaže da već tradicionalno na Veliki petak već desetak godina u crkvi u Turjaku cijeli dan posvete šaranju i farbanju jaja na više načina.

„Iako koristimo neke nove načine koji su brži i lakši trudimo se da sačuvamo i tradiciju šaranja sa voskom kao što su radile naše prabake i bake.Uglavnom važno je da bude pravi prirodni vosak i koristimo naliv pero, vosak i izvor toplote svijeću. Bitno je da su jaja sobne temperature. Za jedno jaja je potrebno minimalno pet minuta zavisno od šare,a nijedno jaje nije isto našarano. Kada ga našaramo stavljamo u hladnu vodu i polako kuhamo, zatim se obrišu uljem ili komadom slanine“ rekla je Darija Plotan.

Darija Plotan je jedna od onih koja ne samo da njeguje ovu tradiciju, nego je i prenosi dalje. Farbanje jaja prilika je da i najmlađi pokažu kreativnost, ali da nauče kako se tradicionalno ukrašavaju jaja posebno voskom. 

Običaj da na Veliki pet farbaju veliki broj Vaskšrnji jaja paroh turjački Dalibor Simunović je naslijedio  došavši u ovu parohiju.

„Obično farbamo do hiljadu komada , jer je nosimo u četiri crkve gdje su službe na Vaskrs i zatim ih dijelimo vjernicima“ rekao je Dalibor Simunović, paroh turjački.

Važno je da na Vaskrs u svakoj kući  kod pravoslavnih vjernika  imaju crvena jaja koja bojom simbolišu na radost, a svakako prvo koje se ofarba simbolično se ostavlja po strani, da tokom cele godine, čuva kuću.

Info+ kablovski kanal