Vremenska prognoza

ponedeljak, 23 novembar 2020 13:45

Na snazi obavezna upotreba zimske opreme

Od 15. novembra stupila je na snagu zakonska obaveza da sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu, bez obzira na vremenske uslove.

Na snazi obavezna upotreba zimske opreme

Jedna od osnovnih stvari na koju vozači trebaju obratiti posebnu  pažnju su pneumatic da bi zadovoljili zakonske kriterijume koji su propisani za vožnju u zimskim uslovima kažu u Auto-moto društvu Gradiška.

„Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.To važi za vozila do 3 500 kg a vozila čija prelaze tu težinu dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska“ kaže Dejan Šljivić, sekretar AMD-a Gradiška.

Iako nije obavezno preporučuje se dodatna oprema kako bi se pripremilo vozilo za učestvovanje u saobraćaju i time vozačima olakšala vožnja u zimskim uslovima.

U cilju povećanja ukupnog stepena bezbjednosti saobraćaja krajem prošle sedmice je Auto-moto društvo Gradiška u saradnji sa Auto-moto savezom RS i pripadnicima Policijske uprave sproveli preventivnu besplatnu kamapnju “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2020” .Tom prilikom su vršili provjeru pripremljenosti vozila za zimske uslove.

Za neposjedovanje zimske opreme, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđena je novčana kazna od 40 KM. Ova zakonska obaveza važi do 15. aprila naredne godine.
 

Info+ kablovski kanal