Vremenska prognoza

četvrtak, 27 novembar 2014 11:10

Na krovu Kulturnog centra Gradiška instalisani fotonaponski paneli

U okviru projekta Teritorija, Energija i Zapošljavanje na krovu Kulturnog centra Gradiška instalisani su fotonaponski paneli kapaciteta od 5 kW koji su zvanično pušteni u rad.

Na krovu Kulturnog centra Gradiška instalisani fotonaponski paneli

Ovaj projekat koji provodi nevladina organizacija LIR evolucija realizovan je u saradnji sa opštinom Gradiška. “Projekat je kompleksan i zahtijevao je dosta aktivnosti za promociju upotrebe obnovljivih izvora energije, unapređenje energetske efikasnosti i korištenje obnovljivih izvora energije kao resursa za teritorijalni razvoj, za koji je opština Gradiška pokazala interesovanje“ kaže Slaviša Jelisić, direktor LIR evolution.

„Ukupna vrijednost projekta je 30 000 KM,a opština Gradiška je učestvovala sa 10 000 KM“ rekao je Zoran Latinović, načelnik opštine Gradiška.

Ovaj demonstrativni projekat o kojem se govorilo na predavanju u Kulturnom cetru treba da pokaže mogućnosti instalacije i korištenja solarne energije za proizvodnju električne kao i koliko je to zaista isplativo.

„Kulturni centar će instalacijom ovih fotonaponskih panela smanjiti potrošnju energije koju uzima iz mreže, te će samim tim imati i značajne uštede“ smatra direktor  ove ustanove Željko Blagojević.

„Ovaj projekta kao i mnogi drugi koji su realizovani do sada Gradišku profilišu kao jednu od ekološki osvještenih opština“, kaže načelnik Latinović. On je dodao da se akcioni plan opštine o poboljšanju energetske efikasnosti do 2020.godine realizuje dobrom dinamikom i da obavezuje opštinu da smanji emisiju stakleničkih plinova, a poveća energetsku efikasnost za 20 procenata. Podsjetio je da su rekonstrukcijom objekata predškolske ustanove „Lepa Radić“ smanjeni troškovi grijanja i potrošnje električne energije za 40 odsto.

Projekat Teritorija, Energija i Zapošljavanje zvanično je odobren od strane Programa prekogranične saradnje zemalja Jugoistočne Evrope. Osim Gradiške provodi se na teritoriji opština Banjaluka, Laktaši, Kozarska Dubica, Srbac i Prnjavor. Ukupan iznos sredstava za projekat koji finansira Evropska unija iznosi oko 2,2 miliona eura.

Info+ kablovski kanal