Vremenska prognoza

petak, 09 mart 2018 14:51

Manje krivičnih djela, a više saobraćajnih nezgoda na području PU Gradiška

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u proteklom mjesecu smanjen je broj krivičnih djela, kao i broj narušavanja javnog reda i mira, dok je povećan broj saobraćajnih nezgoda.

Manje krivičnih djela, a više saobraćajnih nezgoda na području PU Gradiška

Rečeno je to na redovnoj konferenciji za medije, na kojoj su prezentovani rezutati rada PU u toku februara.

„Nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti, kao ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, a takođe nije evidentirana nijedna saobraćajna nezgode sa smrtno stradalim licima. Analizirajući statističke pokazatelje po svim segmentima, može se istaći da je stanje bezbjednosti za protekli mjesec na zadovoljavajućem nivou“, istakao je Bojan Škorić, zamjenik načelnika PU Gradiška.

Broj krivičnih djela u toku februara smanjen je za oko 20% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Od ukupno evidentiranih 27 krivičnih djela, 22 su iz oblasti opšteg kriminaliteta, dva iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i tri krivična djela protiv bezbjednosti saobraćaja.

„Evidentiran je manji broj izvršilaca za 20% , a manji je i broj podnesenih izvještaja nadležnom tužilaštvu za 10%. Procenat ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela je 75%. Važno je napomenuti da PU daje dobre rezultate u smislu bolje organizovanosti i radnji, a imamo i dobru saradnju sa građanima. To sve utiče na smanjenje broja krivičnih djela i poboljšanje rezultata našeg rada“, rekao je Željko Puzić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije.

Na području PU Gradiška u proteklom mjesecu evidentirano je 15 narušavanja javnog reda i mira, što je manje za 21% u odnosu na uporedni period.  Manji je i broj počinjenih prekršaja za 14%.

Međutim, u februaru se dogodila 41 saobraćajna nezgoda, što je više za 24% u odnosu na prošlu godinu.

„Od tog broja 13 saobraćajnih nezgoda je sa posljedicama po lica, jedna sa teško povrijeđenim, a 12 sa lakše povrijeđenim licima, i 28 saobraćajnih nezgoda je sa materijalnom štetom. Broj teže povrijeđenih lica je manji za 75%. Najčešći uzroci nezgoda su neprilagođena brzina, nepoštovanje prava prvenstva prolaza, kao i alkohol“, naglasio je Dejan Trifković, načelnik Odjeljenja policije.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja počinjena su 762 prekršaja. Iz saobraćaja je isključeno 88 vozača, od toga 61 vozač je isključen zbog vožnje pod uticajem alkohola, 22 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava i pet vozača je isključeno zbog ostalih razloga. Takođe, iz saobraćaja je isključeno i 28 vozila.

Iz Policijske uprava Gradiška podsjećaju građane da besplatnim pozivom na broj telefona 122, koji je aktivan 24 h, mogu da prijave događaj bilo koje vrste. Kako bi policijski službenici pravovremeno reagovali i time spriječili veće posljedice po život, tijelo ili imovinu građana, apeluju na stanovništvo da prilikom poziva daju tačne i precizne podatke. Takođe, iz Policije upozoravaju građane da ne zloupotrebljavaju navedeni broj, jer samim tim onemogućavaju pravovremenu reakciju i pružanje pomoći i usluga onima kojima je to zaista potrebno.

Info+ kablovski kanal