Vremenska prognoza

utorak, 21 maj 2019 13:46

KIŠA UGROZILA PROLJETNU SJETVU: Prijava šteta na poljoprivrednim usjevima do 31. maja

Obilna kiša, koja je počela da pada početkom maja, donijela je mnogo problema ratarima. Proljetna sjetva je ugrožena a posljedice su vidljive na njivama.

KIŠA UGROZILA PROLJETNU SJETVU: Prijava šteta na poljoprivrednim usjevima do 31. maja

„Zbog obilnih količina padavina i niskih temperatura imamo velike štete na voću. U ratarskim kulturama imamo otežano nicanje kukuruza, dosta kultura nije ni zasijano. Takođe, dosta je slučajeva gdje će se morati presijavati. Dosta je problema sa korovom jer se nisu uspjeli odraditi određeni tretmani. U strnim žitima imamo problem sa pojavom fuzerioza na klasu“, objasnio je Vladimir Kačavenda, agronom.

Kod strnih žita sada je najvažnije obaviti predviđene tretmane zaštite, a kiša je nepovoljno uticala i na povrtarske kulture.

Na području grada Gradiška, u toku proljetne sjetve, trebalo je da bude zasijana površina od 18 000 hektara. Međutim, 10 odsto površina je ostalo nezasijano.

„S obzirom na to da je prolongiran rok proljetne sjetve, želim da informišem poljoprivredne proizvođače da prilikom sijanja proljetnih usjeva, posebno kukuruza i soje, vode računa oko izbora hibrida i grupa.  U proljetnoj sjetvi je planirano da se zasije 12 000 ha pod kukuruzom, 3000 ha pod silažnim kukuruzom. Pod povrćem je ukupno zasijano 1000 ha, uljaricama oko 1000 ha i ostalim kulturama oko 1000 ha“, naveo je Branko Stojnić, načelnik Odjeljenja privrede i poljoprivrede.

Poljoprivredni proizvođači koji imaju štete na usjevima, nastale usljed plavljenja, mogu da ih prijave na šalteru broj 8, u Gradskoj upravi Gradiška. Uz zahtjev je potrebno priložiti kopiju lične karte, a krajnji rok za prijavu je 31. maj.

Info+ kablovski kanal