Vremenska prognoza

četvrtak, 11 april 2019 09:42

Izvedena monodrama „Priča koja luta svijetom“

U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva“Prosvjeta”, u Kulturnom centru Gradiška izvedena je monodrama „Priča koja luta svijetom“.

Izvedena monodrama „Priča koja luta svijetom“

Monodrama je rađena po tekstu Tihomira Levajca , a izvodi je glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Radenka Ševa. Monodrama govori o stradanju 52 učenika osnovne škole u Šargovcu koje su ustaše zvjerski ubile u Drugom svjetskom ratu.

“Ideja monodrame da se učiteljica koja je bila prisutna pokolju i koja je bila primorana da svojom rukom u knjigu razrednicu upiše da su ta djeca ne ubijena nego umrla prirodnom smrću sva u jednom danu.Tako da se ta knjiga pretvorila u krvavi prozivnik. Pri mom prvom susretu sa tim tekstom to je preraslo u neko moranje, jer nije nam se jednom dogodilo da zaboravimo kakve smo sve strahote preživjeli i naša je dužnost da se sjećamo tih žrtava, da se nikad više to ne dogodi” kaže Radenka Ševa, glumica.

Premijera monodrama bile je 7.februra ove godine, u OŠ “Đura Jakšić” u Šargovcu povodom obilježavanja 77.godišnjice od pokolja 52 učenika šargovačke Osnovne škole.

“Publika vrlo površno zna o tom događaju i onda kada im se to ispriča na umjetnički način publika ostaje zaprepaštena, rastužena, takve su emocije da se to ne može opisati. Svako to doživi na svoj način i emotivno je prihvaćena od strane publike” rekla je  Radenka Ševa, glumica.

Banjalučki književnik Tihomir Levajac objavio je 2011. godine knjigu „Priča koja luta svijetom  koja je perevdena na 18 svjetskih  jezika.  Osam godina kasnije Levajac je ovu priču transportovao u monodramu koja će se sigurno dugo igrati.

Info+ kablovski kanal