Vremenska prognoza

ponedeljak, 25 novembar 2013 14:30

Izmjene u dosadašnjem načinu stipendiranja studenata

Novi konkurs za stipendiranje studenata I učenika završnih razreda trebao bi biti raspisan krajem ove ili početkom naredne sedmice, rekao je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Dane Malešević.

Izmjene u dosadašnjem načinu stipendiranja studenata

Priliku da dobiju opštinsku stipendiju imaju studenti sa prosjekom većim od 8,50, studenti bez jednog ili oba roditelja, djeca poginulih boraca i  ratnih vojnih invalida od I do IV kategorije, studenti civilne žrtve rata i studenti sa invaliditetom, te pojedini studenti na osnovu socijalnog statusa. U odnosu na proteklu godinu, u prijedlog Odluke koja reguliše stipendiranje u narednoj akademskoj godini uvedene su neke novine.

„Prva novina je ta da će studenti svake godine morati da konkurišu za stipendije, bez obzira na uspjeh i to je osnovna promjena“, ističe Malešević. Na ovaj način ističe Malešević stipendija će biti stimulacija za narednu akademsku godin. Novina je i ta da studenti neće biti stipendirani prema deficitarnosti zanimanja za koje se školuju, već će u okviru četiri utvrđene kategorije prema kojima će se stipendirati studenti, za deficitarno zanimanje dobijati dodatna dva boda. Svi studenti prve godine, koji su nosioci Vukove diplome, odnosno sa uspjehom 5.00 tokom cijelog srednjeg obrazovanja, biće stipendisti opštine Gradiška. A prema novoj Odluci, utvrđene su i one grupe studenata koje ne mogu konkurisati za stipendiranje iz opštinskog budžeta.

„Ovom odlukom je predviđeno da apsolventi i studenti master studija te oni koji su obnavljali godinu ne mogu dobiti stipendiju“, pojašnjava Malešević. Visina stipendije trebala bi ostati na dosadašnjem nivou u iznosu 120 KM, a broj stipendiranih kretaće se oko dosadašnjih 230 studenata. Konkurs za opštinsku stipendiju biće objavljen putem sredstava javnog informisanja, a više o uslovima konkurisanja zainteresovani studenti mogu pronaći u Službenom glasniku, koji se nalazi na službenoj stranici Opštine Gradiška.

Info+ kablovski kanal