Vremenska prognoza

četvrtak, 21 novembar 2013 10:57

„I moj svijet je dio tvoje planete“

„I moj svijet je dio tvoje planete’’ naziv je dvodnevne radionice koja je povodom Međunarodnog dana djeteta organizovana u Narodnoj biblioteci u Gradišci.

„I moj svijet je dio tvoje planete“

Pored stručnog kadra učesnici ovih aktivnosti bili su učenici šestog razreda OŠ „Vasa Čubrilović” i  odjeljenje djece sa posebnim potrebama. Kako je riječ o dvodnevnim aktivnostima, prvog dana učenici su se upoznali sa istorijatom Međunarodnog dana djeteta i Konvencijom o pravima djeteta, dok su drugog dana organizovane radionice.

“Cilj radionice je  socijalizacija djece sa posebnim potrebama, odnosno da oni učestvuju i u vannastavnim aktivnostima, te da posjećuju ustanove kao što je ova” rekla je Aleksandra Stojanović, referent Dječijeg odjeljenja. Ona kaže da u trenutno u njenom Odjeljenju ima preko 650 članova.

“Imam utisak da djeca sve češće posjećuju biblioteku, ne samo u potrazi za lektirom, nego i za novim savremenim naslovima” dodala je Stojanovićeva. Međunarodni dan djeteta, obilježava se širom svijeta sa ciljem da podsjeti javno mnjenje i ustanove na potrebu zaštite djece od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1959. godine usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta i od tada se 20. novembara označava kao  Međunarodni dan djeteta.

Info+ kablovski kanal