Vremenska prognoza

četvrtak, 05 mart 2015 15:32

Hitna pomoć ubuduće će naplaćivati neopravdane pozive

Pregled doktora Službe hitne pomoći i izlazak ekipe na teren ubuduće će biti naplaćivan svim neosiguranim građanima u slučaju da se utvrdi da njihov je poziv bio neopravda.

Hitna pomoć ubuduće će naplaćivati neopravdane pozive

„Ovog momenta se ne naplaćuju uslugu, međutim problem je što pacijenti Hitnu koriste za svoja akutna stanja,a gdje se iz perspektive Službe to njihovo stanje ne smatra životno ugrožavajućim i to bi iz našeg ugla bila neopravdana kućna posjeta“ kaže dr Vesna Kovačević, pomoćnik direktora Doma zdravlja Gradiška za medicinska pitanja.

Na teren izlaze doktor, medicinski tehničar i vozač, a iz Službe hitne pomoći Gradiška navode da dnevno imaju 3 do 5 izlazaka i da se njihove ekipe često susreću sa neopravdanim pozivima. „Po mojoj procijeni je oko 50 posto izlazaka na teren neopravdano. Uglavnom su to pacijenti koji se žale da nemaju vlastiti prevoz da dođu u Hitnu“ rekao je dr Zlatko Kotaraš, načelnik Službe hitne pomoći Doma zdravlja Gradiška.

Služba hitne pomoći izlazi samo na ona stanja koja su životno ugrožavajuća. U njih, između ostalih spadaju stanje bez svijesti, teške povrede, trovanja, unutarnja krvarenja, alergije po tipu anafilakse, stanja sa bolom u grudima i stomaku, teške glavobolje, gušenja, psihijatrijski bolesnici koji ugrožavaju sebe i okolinu.Da li je poziv pacijenta opravdan ili ne procjenjuje dežurna ekipa Službe hitne pomoći.

Ubuduće će svi oni bez ovjerene zdravstvene knjižice, prije nego što pozovu broj 124, dobro razmisliti da li im je dolazak Hitne pomoći zaista neophodan.

Info+ kablovski kanal