Vremenska prognoza

sreda, 09 oktobar 2019 14:20

Gradonačelnik Adžić obišao infrastrukturne radove u Agro-zoni u Novoj Topoli

Gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić, obišao je infrastrukturne radove u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli.

Gradonačelnik Adžić obišao infrastrukturne radove u Agro-zoni u Novoj Topoli

Tom prilikom je istakao da je u cilju Agro-zonu pretvoriti u reprezentativnu privrednu zonu na području cijelog regiona, podsjetivši da su, u prethodne dvije godine, ovdje uložena značajna novčana sredstva.

„Većinski dio sredstava je iz gradskog budžeta, ali dosta sredstava je stiglo iz pojedinih međunarodnih organizacija. Od UNDP-a smo dobili oko 1 200 000 KM za izgradnju oborinske kanalizacije na prostoru Agro-zone. Takođe, značaj zone je prepoznao i USAID, te smo dobili grant sredstva kojima je završen glavni prečistač za prečišćavanje kanalizacione i oborinske vode“, naveo je Adžić.

„Trenutno završavamo nekoliko infrastrukturnih projekata, vezanih za radove na kanalizaciji, nasipanje saobraćajnica“, rekao je Željko Koljančić, šef gradilišta u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola.

Grant sredstvima međunarodnih organizacija, zajedno sa sredstvima iz gradskog budžeta u Agroindustrijsku zonu do sada je uloženo 4,5 miliona KM. Takođe, sa izvođačem radova potpisan je ugovor u iznosu od 5,5 miliona KM, a ove godine aktivirano je 2 970 000 KM za završetak kanalizacione mreže, oborinske kanalizacije, otvaranje dodatnih saobraćajnica i njihovo asfaltiranje. Preostali iznos će biti upotrebljen naredne godine za završetak putne infrastrukture, istakao je Adžić napominjući da će mnogi mladi ljudi ovdje moći da pronađu zaposlenje: „U ovom trenutku ovdje imamo 500 zaposlenih, s tim da do kraja godine očekujem da ćemo imati oko 800 radnika, a do prve polovine iduće godine smatram da će ta cifra biti veća od 1000. To je značajan podatak, ne samo za prostor Nove Topole i Gradiške nego i za prostor Republike Srpske.“

Pored ovoga, strateški cilj jeste u Agro-zonu dovesti kompaniju koja bi se bavila otkupom i preradom poljoprivrednih proizvoda.

„Spremni smo da donesemo skupštinsku odluku da takvoj kompaniji damo potrebnu količinu građevinskog zemljišta, ako treba i za jedan evro. Na ovaj način bismo otvorili dva najveća preduzeća na prostoru Gradiške – Lijevče polje i Potkozarje“, istakao je Adžić.

Površina Agroindustrijske zone iznosi 147 hektara, a još 100 je na raspolaganju za kompanije koje bi na ovom prostoru realizovale svoje djelatnosti.

Info+ kablovski kanal