Vremenska prognoza

četvrtak, 03 jun 2021 11:13

Gradiška lider u provođenju dualnog sistema obrazovanja

Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić sastala se sa predstavnicima lokalne uprave i Tehničke škole.

Gradiška lider u provođenju dualnog sistema obrazovanja

„Gradiška je grad koji je uspio da u vrijeme pandemije sačuva zdravlje učenika i prosvjetnih radnika, jer nije bilo nijednog slučaja širenja virusa korona u ustanovama obrazovanja i kulture“, naglasila je tokom ovosedmične posjete Gradišci ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, nakon sastanka sa  gradonačelnikom Zoranom Adžićem. Ona je takođe najavila da će tokom ljetnih mjeseci biti realizovane prioritetne investicije u osnovnim i srednjim školama na području ove lokalne zajednice.

Istakla je zadovoljstvo činjenicom da Gradiška  već duži period vrlo uspješno realizuje dualni sistem obrazovanja. Dualni sitem obrazovanja vrlo uspješno provodi Tehnička škola koja posljednjih godina vrlo tijesno sarađuje sa privredom, učenici su redono na praktičnoj nastavi kod poslodavaca, a značajan broj učenika po završetku školovanja kod istih poslodavaca i zasniva radni odnos. „Tehnička škola je posljednjih godina napravila značajan iskorak u nabavci opreme, u čemu ima podršku i lokalne uprave.“Prije par godina smo, uz podršku društveno odgovornih kompanija, uspjeli osavremeniti kabinete za praktičnu nastavu. U proizvodne mašine, na kojima se svi profili mogu obučavati, uložili smo oko milion KM“, naglasio je gradonačelnik Adžić.

Trivićeva je posjetila Tehničku školu, gdje se uvjerila čime škola raspolaže i na koji način se obrazovni proces realizuje u ovoj ustanovi.

Tehnička škola bi već od jeseni mogla obrazovati učenike za zanimanje tehničar robotike. „Takav profil je potreban privredi i Gradiške i RS, ističe direktor Vlado Tomić, naglašavajući da će škola ubrzo  dobiti vrlo vrijednu opremu opremu - CNC strug sa robotskom rukom. Tehnička škola je i ranije bila inicijator uvođenja novih zanimanja.

„Upis u srednje stručne i tehničke škole u RS je u porastu“, istakla je Trivićeva. Takav trend posljednih godina bilježi i Tehnička škola u Gradišci.

Tokom posjete Narodnoj bilbilioteci, ministar prosvjete i kulture uvjerila se da ova ustanova raspolaže vrlo  vrijednom građom i bogatim bibliotečkim fondom, ali i da djeluje u neuslovnom prostoru. „Ta pitanja će ministarstvo razmatrati u narednom periodu“, poručila je Trivićeva.

Info+ kablovski kanal