Vremenska prognoza

sreda, 11 septembar 2019 13:30

Gradišci nedostaju pedijatri, radiolozi, anesteziolozi

Zbog masovnih odlazaka ljekara i medicinskih sestara iz Republike Srpske u posljednje vrijeme postaje evidentan nedostatak iskusnih stručnjaka u bolnicama i domovima zdravlja.

Gradišci nedostaju pedijatri, radiolozi, anesteziolozi

Izuzetak nije ni gradiška Bolnica.

„Proces odlaska kod nas je počeo. U posljednjih par godina ostali smo bez nekoliko radiologa, anesteziologa, a sam proces edukacije ima svoj rok i dužinu trajanja gdje ne možete preko noći dobiti specijalistu“ rekao je dr Mirko Manojlović, direktor Bolnice Gradiška.

U Domu zdravlja Gradiška nedostaju pedijatri. Kažu da sada radi samo jedan, te da zaintresovanost za odlazak radnog osoblja u inostranstvo postoji, ali da zvanično još niko nije napustio posao.

Dom zdravlja Gradiška trenutno ima šest ljekara na specijalizaciji: dva ljekara urgentne medicine, te po jedan iz ginekologije i akušerstva, radiologije, porodične medicine i ortopedije vilice.

„Dobili smo saglasnost od ministarstva za tri nove specijalizacije dvije pedijatrije i jedna porodične medicine. Najurgentnija je situacija u pedijatriji, specijalizacija traje pet godina tako da konkretno pedijatara nemam u najmanju ruku za pet godina“ kaže dr Vesna Gluvić Čelić, direktor Doma zdravlja Gradiška.

„Proces odlaska teško da možemo zaustaviti, jer po uslovima rada i platama ne možemo se mjeriti sa naprednim zemljama Evrope i svijeta“ kaže direktor Bolnice Mirko Manjlović. „Naša namjera da pronađemo načine kako da ih zadržimo i da Bolnica Gradiška bude poželjno mjesto za rad“ istakao je Manojlović.

Sa problemom nedostatka radnika ne suočavaju se samo zdravstene ustanove, jer se često mogu vidjeti oglasi da se radnici traže u pekarama, ugostiteljskim objektima i firmama koje se bave proizvodnjom namještaja, tekstila, preradom i obradom metala.  

Info+ kablovski kanal