Vremenska prognoza

utorak, 22 april 2014 16:12

Godišnjica proboja logoraša iz Jasenovca

Ove godine 22. aprila obilježava se 69. godišnjica od proboja logoraša iz Jasenovca. Povodom toga je JU “Spomen područje Donja Gradina” upriličila prigodan program.

Godišnjica proboja logoraša iz Jasenovca

“Cijeli mjesec april je u znaku obilježavanja sjećanja na žrtve ustaškog zločina i genocida. Tako da je danas pušteno u rad osvijetljenje topole užasa. To je urađeno u prisustvu ministra Mutabdžije koji je bio u radnoj posjeti Donjoj Gradini. Inače, centralna manifestacija biće u nedjelju 27. aprila kada će biti održan parastos za žrtve zločina” kaže Milorad Bukva, direktor Spomen područja Donja Gradina

Na dan proboja 22. aprila 1945. godine u logoru Jasenovac bila su zatvorena 1.073 logoraša. U proboj je krenulo njih 600, a preživio je 91 logoraš. Među njima najviše ih je bilo sa područja Gradiške, ali i susjednih opština. Preživjeli logoraši i danas se jasno sjećanju mučenja koja su doživjeli u Jasenovačkpm logoru.

Jasenovc bio najveći logor smrti u u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i čitavoj okupiranoj Jugoslaviji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ono što logor Jasenovac čini simbolom stradanja  je neopisivo surov način na koji su logoraši uništavani.Broj žrtava nikad nije tačno utvrđen.

Info+ kablovski kanal