Vremenska prognoza

subota, 16 novembar 2013 14:16

Fiskalne kase baždarene na 1800 dnevnih izvještaja

Kada je 2008. godine počeo proces fiskalizacije u RS čula se se mnoga negodovanja. Nakon 5 godina, prema navodima pojedinih ovlaštenih servisera fiskalnih kasa, pojavio se novi problem. Kase nakon 5 godina rada, odnosno 1800 odštampanih dnevnih izvještaja, zahtjevaju promjenu modula.

Fiskalne kase baždarene na 1800 dnevnih izvještaja

Pojedini korisnici nisu bili upoznati sa ovom činjenicom, te nisu znali da ih nakon isteka ovog perioda čeka dodatni trošak od preko 200 KM za ugradnju modula, tvrde serviseri. Najveći problem javio se prilikom naručivanja modula, do koga pojedini serviseri ne mogu doći.

“Mi kao ovlašteni serviseri smo se obratili Mikroelektronici, dobavljaču fiskalnih uređaja, za dodatne module prije mjesec dana. Do danas nismo dobili rješenje. U konsultaciji sa ostalim serviserima vidjeli smo da imamo isti problem. Da pojasnim, kada je potrošeno 1800 dnevnih izvještaja, fiskalna kasa više nije u funkciji I samim tim korisnik uređaja ne može da funkcioniše ispravno”, kaže Đoko Sladojević, vlasnik ovlaštenog servisa “Sigma  elektro”.

Za razliku od ovog, drugi ovlašteni serviseri u Gradišci tvrde da su upoznati sa rokom trajanja modula u fiskalnim kasama te da su korisnike svojih usluga na vrijeme upozorili na uslove korištenja ovih uređaja. 

“U uputstvu jasno piše da ima izvještaja za 1800 radnih dana, da se nakon tog perioda napuni memorija kada je potrebno zamjeniti fiskalni modul“, pojašnjava Nikola Jurišić, ovlašteni serviser fiskalnih kasa “Olimpija”. Ispred spomenutog dobavljača firme „Mikroelektronika“ pojašnjavaju da je uobičajena procedura da se moduli naručuju prije isteka roka, što potvrđuju i neki od servisera.

„Veliki broj servisera avansno je nabavio module da mogu pokriti potrebe svojih klijenata, ali mi imamo i količinu modula koja nije za one koji su avansno izvršili uplatu. Obezbjedili smo dovoljnu količinu modula za do kraja godine“, pojašnjava Sanja Praštalo, direktor marketinga firme Mikroelektronika. Praštalo dodaje da se i u proteklom periodu dešavalo da je zbog avansnog naručivanja fiskalnih sistema i djelova iz drugih zemalja, njihova isporuka kasnila, ali da krajnji korisnici nisu imali problema jer se to nije dešavalo njihovom krivicom, te da ni u narenom periodu, ukoliko dodje do zastoja u isporuci, krajnji korisnici neće snositi posljedice.

Info+ kablovski kanal