Vremenska prognoza

petak, 09 mart 2018 16:10

“Evropska unija u posjeti lokalnim zajednicama”

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Lars Gunar Vigemark boravio je u Gradišci, gdje je održana javna debata “Evropska unija u posjeti lokalnim zajednicama”.

“Evropska unija u posjeti lokalnim zajednicama”

Debata je organizovana u sklopu projekta “Lokalna zajednica preuzima inicijativu”, a učesnici su bili domaći i regionalni stručnjaci,  predstavnici opštinske uprave, javnih ustanova, nevladinih organizacija i drugi građani. Cilj debate bio je isticanje važnosti lokalnih zajednica, mogućnosti i razvoja u procesu evropskih integracija.
To je istakao i ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Lars Gunar Vigemark. -Značajan dio reformi odnosi se na lokalni nivo i njihovi efekti su upravo u zajednici. Ovom prilikom mogu najaviti i potpisivanje ugovora o izgradnji mosta na Savi u Gradišci, koji će biti naredne sedmice. Nadamo se da će taj most doprinijeti jačanju poslovne djelatnosti, omogućiti bolji transport i unaprijediti kontakte između ljudi- rekao je Vigemark. 
Izgradnja mosta na Savi je samo jedan od projekata o kojem je načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić razgovarao sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH. Prvi čovjek Gradiške, Vigemarka je upoznao i sa drugim aktivnostima lokalne uprave i težnjama ka evropskim vrijednostima. -Kroz projekte, prije svega projekat Life putem Svjetske banke odnosno otvaranje kancelarije jednošalterskog poslovanja. Kroz smanjivanje naknada i taksa za pravne subjekte ostavljaćemo 200 000 maraka privredi. Prepoznat je rad lokalne uprave u projektu MEG, po kojem Gradiška zauzima drugo mjesto. Razgovarali smo i modernizaciji infrastrukture, posvećivanju pažnje mladim ljudima- rekao je Adžić.
Na javnoj debati u Kulturnom centru Gradiška, pored ostalog,  govorilo se o značaju obrazovanja mladih i razvijanju ljudskih resursa. Regionalni stručnjaci iz Srbije i Hrvatske prenijeli su svoja iskustva o ulozi lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija. Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini provodiće projekat „Lokalna zajednica preuzima inicijativu“ do juna ove godine. U Gradišci je održana peta javna debata „Evropska unija u posjeti lokalnim zajednicama“, a u okviru projekta planirano je ukupno petnaest u BiH. 

Info+ kablovski kanal