Vremenska prognoza

petak, 04 septembar 2020 13:47

Dobar rod, loš plasman

Iako su ove godine poljoprivrednici zasijali veće površine pod povratrskim vrstama i samim tim očekivali bolji plasman, prije svega na domaćem tržištu, to se nije desilo.

Dobar rod, loš plasman

Usljed situacije sa korona virusom, potražnja je bila znatno slabije nego ranijih godina.

Porodica Stanišljević iz Bereka kod Gradiške jedna je od porodica u Lijevče Polju koje se bave plasteničkom proizvodnjom povrća.Kažu da im je prihod duplo manji u odnosu na prošlu godinu.Već šest godina se bave proizvodnjom povrća u plastenicima i na otvorenom, te im je ova godina do sada najteža.

“Za sljedeću godinu ostavićemo plastenike, ali na otvorenom mislim da nećemo.Sa berbom proizvoda smo počeli sredinom maja, zadovoljni smo sa proizvodima,ali je prodaja slaba” rekla je Mirjana Stanišljević, poljoprivrednik iz Bereka.

Povrće koje proizvedu u svom domaćinstvu Stanišljevići uglavnom prodaju na Zelenoj pijaci u Gradišci ili kod kuće jer imaju stalne mušterije. Oni su svakodnevno posvećeni ovim poljoprivrednima kulturama te da bi imali dobar kvalitet Stanišljevići ulažu dosta truda i rada.

Osim paradajza i paprika Stanišljevići proizvode i druge vrste povrća, kao što je krompir i kupus.

Kada završe posao oko kromipra i kupusa ovi poljoprivrednici počeće polako sa pripremama za zimsku sadnju, prije svega salate.

Info+ kablovski kanal