Vremenska prognoza

ponedeljak, 15 april 2019 17:41

Djeca provode previše vremena ispred ekrana

Djeca sve više vremena provode pred ekranima. Zabrinjavajuća je činjenica da je i uzrast sve niži, pa tako i djeca koja nemaju navršenih godinu dana već imaju naviku gledanja u ekran.

Djeca provode previše vremena ispred ekrana

Stručnjaci upozoravaju na brojne posljedice koje se najviše odražavaju na mentalno zdravlje djece.

„Dolazi do kašnjenja razvoja govora i to je prvi simptom koji roditelji primijete. Takođe, djeca postaju anksiozna, depresivna, razdražljiva, kognitivne i socijalne sposobnosti su im na neki način oštećene“, objasnio je Marko Kotur, psiholog.

Dalje, objašnjava da navedeni simptomi, uzrokovani prekomjernim korištenjem mobilnih telefona ili sličnih uređaja, mogu u početku da djeluju kao autizam. Dodaje da djeci do dvije godine ne bi trebalo uopšte dozvoliti da dođu u dodir sa „ekranima“: „Dešava se i ovdje kod nas u jaslicama, dakle kod djece uzrasta do tri godine, da djeluje kao da su autistična a kroz razgovor sa roditeljima dobijemo informaciju da u suštini provode dosta vremena pred „ekranom“. Prvo i osnovno je kašnjenje govora a onda i socijalna interakcija koja ne postoji kod djeteta.“

Roditeljima se preporučuje da najmlađima ograniče korištenje telefona, tableta i slično, na 7 do 8 sati sedmično. A poželjno je i da djeca imaju što više interakcije, prvo sa roditeljima i drugom djecom. Zatim, djeca treba što više da budu vani, da što više motorički budu aktivna.

Koliko je ovo ozbiljan problem današnjice govori i činjenica da se u svijetu stručnjaci zalažu za uvođenje zvaničnog poremećaja -  elektronskog skrin sindroma - koji se javlja upravo kao posljedica prekomjernog gledanja u „ekrane“.

Info+ kablovski kanal