Vremenska prognoza

četvrtak, 20 februar 2014 15:00

Deratizacija obavezna

Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja Gradiška zadužena je za sprovođenje sistematske deratizacije radi sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti koje prenose glodari.

Deratizacija obavezna

Deratizacijom su obuhvaćena domaćinstva, radne organizacije i ustanove kao i javne površine. “Mi smo pokušali sa jesenjom i proljećnom deratizacijom, međutim kod nas je stanovništvo naviklo na jesenju fazu sistematske deratizacije, posebno jer se tada unose veće količine hrane u domaćinstva“ kaže dr Bogdan Milenković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Glodari su uzročnici i prenosnici zaraznih bolesti, a najpoznatija oboljenja koja prenose pacovi su trihineloza, bjesnilo, hemoragična groznica, leptospiroza i druge, zbog čega je sistematska deratizacija i zakonom definisana i obavezna. Poznato je da se glodari,a i žohari najčešće pojavljuju na mjestima gdje ima hrane.Inače žohari su kako kaže dr Milenković  insekti koji se mogu svugdje naći. “Oni se vrlo lako prilagođavaju, ne učestvuju u prenosu nekih zaraznih bolesti,ali mogu praviti velike ekonomske štete u objektima gdje se nalaze životne namirnice” rekao je dr Milenković. U cilju suzbijanja ovih i drugih insekata provodi se dezinsekcija.

Info+ kablovski kanal