Vremenska prognoza

utorak, 15 april 2014 14:45

Danas počinje sezona odbrane od grada

U RS danas je počela sezona odbrane od grada. U JP „Protivgradna preventiva RS“ ističu da je nakon višemjesečnih priprema sve spremno za početak sezone.

Danas počinje sezona odbrane od grada

U 22 lokalne zajednice u RS, Brčko distriktu i opštini Gradačac u federaciji BIH, raspoređene su 203 protivgradne stanice, te isto toliko angažovanih strijelaca. Novina u odnosu na protekle godine jeste da će u Brčkom početi s djelovanjem 5 novih stanica, čime će ovaj kraj biti u potpunosti pokriven i zaštićen. Protivgradna preventiva u novu sezonu ulazi i opremljenija nego prošle godine.

“Danas krećemo u sezonu sa 1710 raketa. Krajem aprila ili početkom maja nabavićemo još 600 protivgradnih raketa, što znači da ćemi imati 11 raketa po stanici što je solidna količina koju do sada nismo imali”, kaže Joviša Kovačević, direktor JP „Protivgradna preventiva RS“.

Na osnovu prošlogodišnjih iskustava, i poljoprivredni proizvođači se nadaju da će ovogodišnji rod biti adekvatno zaštićen, zahvaljujući dobroj opremljenosti stanica, te ističu odličnu saradnju sa nadležnim preduzećem. U cilju modernizacije sistema zaštite od grada, u protivgradnoj preventivi tokom ove godine očekuju početak realizacije projekta vrijednog 25 miliona maraka. Nešto manje od polovine sredstava trebalo bi pristići do kraja godine. Sezona odbrane od grada traje šest mjeseci, i biće okončana 15. Oktobra tekuće godine.

Info+ kablovski kanal