Vremenska prognoza

četvrtak, 23 april 2015 13:54

Danas je Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svakog 23. aprila, te se današnji dan u cijelom svijetu koristi za promociju književnosti i čitanja. 

Danas je Svjetski dan knjige i autorskih prava

Radost čitanja otkriva se u najranijim godinama, a uživa tokom cijelog života: književnost širi vidike, oplemenjuje i obrazuje. To vrlo dobro znaju Bosa Subotići i Bobana Kutlača koje su često u Narodnoj biblioteci Gradiška, jer svoje vrijeme rado posvećuju knjizi.Za knjigu se kaže Ankica Mićič, viši knjižničar u Pozajmnom odjeljenju biblioteke najviše interesuju ljudi srednje životne dobi i srednjoškolci. U posljednje vrijeme u ovoj ustanovi imaju i povećan broj čitalaca.Narodna biblioteka na Dan knjige omogućila je besplatno učlanjenje, koje i  zbog obilježavanje Dana opštine Gradiška traje dva dana.  Na Svjetski dan knjige su ovoj ustanovi priredili i druge aktivnosti. „Danas ćemo dijeliti članke u kojima se govori o Svjetskom danu knjige, važnosti tog dana, Matija Bećković tu spominje Ivu Andrića i sva sjećanja vezano za knjigu i ovog pisca. Tako ćemo pokušati promovisati biblioteku i čitanje. Takođe smo izložili nove naslove, a knjiga koju smo posebno istakli je „Kuća sjećanja i zaborava“ koja je nagrađena NIN-ovom nagradom“ rekla je Snježana Miljković, v.d. direktora JU “Narodna biblioteka” Gradiška.

Datum obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava 23. april proglašen je 1995. na glavnoj Skupštini UNESCO-a kao simbolični datum u svjetskoj književnosti, jer su toga dana 1616. umrli Migel de Servantes, Viliam Šekspir, Inka de la Vega. Na isti datum su rođeni ili umrli mnogi drugi ugledni autori. Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava UNESCO poziva čitaoce, autore, predavače, izdavače, nastavnike, bibliotekare da promovišu knjigu, čitanje izdavaštvo uz zaštitu autorskih prava.

Info+ kablovski kanal