Vremenska prognoza

petak, 09 maj 2014 14:19

Dan pobjede nad fašizmom obilježen u Srpcu

Dan pobjede nad fašizmom je jedan od najznačajnijih datuma u evropskom kalendaru. Svečano se obilježava u velikom broju zemalja širom svijeta. Tako je bilo i u mnogim gradovima širom Republike Srpske, pa je prigodnim aktivnostima 9. maj obilježen i u Srpcu.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen u Srpcu

“Brojne delegacije obišle su danas zajedničko groblje Jugoslovena i Poljaka koji su stradali u Drugom svjetskom ratu kako bi položili cvijeće.Tu su bile delegacije SUBNOR-a, opštinske Boračke organizacije, Organizacije porodica zarobljenih, poginulih i nestalih boraca. Nakon toga položili su cvijeće i zapalili svijeće na Centralno spomen obilježje u Srpcu, koje je zajedničko za žrtve u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom i Narodnooslobodilačkom ratu. Cvijeće je položeno I na biste srbačkih heroja koji su stradali u Drugom svjetskom ratu” kaže Dejan Jovičić, stručni saradnik za informisanje.

U Narodnooslobodilačkom ratu u srbačkoj opštini je, prema podacima SUBNOR-a, poginulo 296 boraca i 294 civila. “Iz tog razloga je značajno da se ovaj datum obilježi”, kaže načelnik Odjeljenja za opštu upravu Branko Delević.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća povodom obilježavnja devetog maja u Srpcu je urpiličeno druženje i prijem za sve delegacije u zgradi Opštine.

Info+ kablovski kanal