Vremenska prognoza

subota, 09 maj 2015 13:51

Dan pobjede nad fašizmom obilježen i u Gornjim Podgradcima

Delegacije Opštinskog odbora SUBNOR-a, mjesne Boračke organizacije Gornji Podgradci i Boračke organizacije opštine Gradiška položili su vijence stradalim borcima Narodnooslobodilačkog rata u  u Gornjim Podgradcima. Time je u ovoj mjesnoj zajednici obilježena 70-godišnjica pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen i u Gornjim Podgradcima

9.maja 1945. ogroman broj stanovništva svih uzrasta nije dočekao dan slobode.Oni koji su preživjeli, izgubili su svoje porodice. Jedan od njih je Stevan Vujić, član Opštinskog odbora SUBNOR-a koji je ovim putem  evocirao uspomene iz Drugog svjetskog rata. „Početkom rata sa majkom smo krenuli u logor, jer je bilo takvo naređenje. Bili smo u Jablancu pa su nas od majke uzeli, odveli nas u Zagreb, gdje su nas okupali,a narod nam je donosio nešto za jesti“ prisjeća se Vujić.Ovaj osmadesetodvogodišnjak od 1945. godine živi u G. Podgradcima. Kaže da se ranijih godina Dan pobjede nad fašizmoom obilježavao svečanije.

Da se ne zaboravi žrtva stradalih boraca i naroda ovog kraja koji su se borili za našu današnju slobodu nastoje predstavnici Boračke organizacije. Oni tradicionalno svake godine u Gornjim Podgradcima obilježavaju 9. maj, jer  smatraju da su ovakvi događaji od velikog značaja.

Ovom prilikom svijeće su zapaljene i položeni su vijenci i na spomenik poginulim borcima Odbrambeno otadžbinskog rata u Gornjim Podgradcima.

Info+ kablovski kanal