Vremenska prognoza

petak, 14 novembar 2014 15:33

Dan borbe protiv dijabetesa

Zbog velikog broja oboljelih i sve češćih ozbiljnih komplikacija koje prate šećernu  bolest, Svjetska zdravstvena organizacija  je  ovo oboljenje označila kao jedan od vodećih zdravstvenih problema, te se 14. novembar obilježava kao Dan borbe protiv dijabetesa.

Dan borbe protiv dijabetesa

Dijabetes je hronična nezarazna bolest. Razlikuju se tip 1, tip 2, specifični tipovi i šećerna bolest u trudnoći. Tip dva je daleko najčešći oblik. Javlja se najčešće u dobi nakon 40 godina.

Na izrazito visok broj registrovanih pacijenata dolazi i broj oboljelih koji i ne znaju da imaju dijabetes. Razlog tome su simptomi bolesti koji često godinama prolaze neopaženo.

Dijabetes je bolest koja različito utiče na različite ljude.Ono što ipak vrijedi za sve, jest što je bolji nadzor šećera u krvi, krvnog pritiska i masnoće manji je rizik od hroničnih komplikacija.

Iako je ovo oboljenje kompleksno, ohrabruje činjenica da odgovarajućom kontrolom bolesti i mijenjanjem životnih navika, dijabetičari mogu normalno živjeti, a posljedice mogu biti značajno ublažene.

Info+ kablovski kanal