Vremenska prognoza

subota, 08 mart 2014 12:19

Cvijeće-najčešći osmomartovski poklon

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan žena. Ovaj značajan datum za pripadnice ljepšeg pola, predstavlja dan kada im drage osobe u znak ljubavi i pažnje, kupuju poklone i to najčešće cvijeće.

Cvijeće-najčešći osmomartovski poklon

Pored toga u glavnoj Vidovdanskoj ulici u Gradišci može se kupiti još mnogo toga, kozmetike, ukrasnih ručno izrađenih predmeta i nakita. Iako je ponuda raznovrsna prodaja je sve slabija. Zbog sve lošije ekonomske situacije ovaj datum se danas u odnosu na raniji period obilježava dosta skromnije. Osmi mart pripadnice ljepšeg pola proslavljaju po restoranima ili u porodičnom okruženju, a rijetke su one koje sebi mogu priuštiti i putovanje. 

U svemu tome se čini da je najmanje onih koji se sjećaju zbog čega je i kako je sve počelo. A počelo je 8. marta u Čikagu 1910. godine kao borba za bolji položaj žene u društvu. Na prijedlog Klare Cetkin, odlučeno je da se svake godine organizuje Međunarodni dan žena, kao sjećanje na velike demonstracije koje su održale američke žene, 1909. godine, pod parolom borbe za opšte pravo glasa. Tada je 15 hiljada žena, zaposlenih u tekstilnoj industriji u Njujorku, protestovalo tražeći bolje uslove rada. Pod sloganom "Hljeb i ruže" žene su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate, pravo glasa i zabranu rada dece .U svakom slučaju žene  danas trebaju iskoristiti ovaj dan, ne samo za proslave i poklone već da jasno i glasno kažu svoje probleme.

Info+ kablovski kanal