Vremenska prognoza

sreda, 19 februar 2014 15:49

Četrnaestogodišnja djevojčica sama brine o nepokretnom ocu

Od kako je sa samo pet godina ostala bez majke četrnaestogodišnja Jelena Mirjanić živi sama sa ocem Novakom u gradiškom selu Gornji Podgradci.

Četrnaestogodišnja djevojčica sama brine o nepokretnom ocu

Sve do 2010. godine uspijevali su da sastavljaju kraj sa krajem. Novak kao vrijedan čovjek trudio se da prehrani svoju porodicu radeći uglavnom na dnevnicama. Ali kao da nije bilo dovoljno muke u njihovim životima. Prije četiri godine Novak je nastradao radeći u šumi i od tada je vezan za invalidska kolica. Sve obaveze u kući preuzela je kćerka Jelena. “Pomažem tati, donesem drva operem suđe i sve što treba, uz to sve moram mnogo učiti” kaže Jelena.

Novak kao samohran otac maloljetnog djeteta nezaposlen borac prve kategorije nema nikakvu pomoć i primanja osim penzije od koje moraju plaćati stanarinu. “Podstanar sam deset godine, mjesečno izdvajam 100 KM za kiriju, niko mi nije pomogao i ne znam ni kome da se obratim” priča Novak Mirjanić. Kada je on nastradao Jelena je neko vrijeme živjela kod tetke u Doboju, jer se nije imao ko brinuti o njoj.

Uprkos velikim životnim nedaćama i svakodnevnim obavezama ona se trudi da bude dobar učenik. “Do petog razreda bila sam odličan učenik sada sam vrlo dobar. Trudim se koliko mogu, jer želim upisati srednju medicinsku školu,a zatim Pravni fakultet” rekla je Jelena.

Iako je mlada svjesna je situacije i problema koji su je snašli. Zna da će im pored stanarine i lijekova koje koristi njen otac dodatni trošak predstavljati polazak u srednju školu. “Znam da će nam biti teško, jer će novac trebati za mjesečnu kartu i za knjige, međutim pored svega najviše mi nedostaje mame” kaže Jelena. Iako su im finansije najveći problem, jer im je novac potreban za Novakovo liječenje, ali i izgradnju  kuće o kojoj sada samo mogu maštati, Jelena nema mnogo želja kao njeni vršnajci.

Info+ kablovski kanal