Vremenska prognoza

sreda, 14 mart 2018 13:48

Četiri učenika u tri razreda u školi u Grbavcima

Sve češće se na našim prostorima mogu vidjeti škole posebno područne u kojima se zbog manjeg brioja đaka izvodi kombinovana nastava. Jedna od takvih je područno odjeljenje “Dragomir Babičić” u Grbavcima kod Gradiške.

Četiri učenika u tri razreda u školi u Grbavcima

Nastavu pohađaju samo četiri učenika, koji su raspoređeni u tri razreda. Učenici su Dragan Cvijić, Dejana Ilisić, Stevo Rašković i Andrea Stanić.
Ove  marljive i dobre đake svaki dan nastoji da nauči nešto novo njihova učiteljica Mirjana Gligorić. Ona u ovoj područnoj školi radi nepunih deset godina. Kaže da je ranije u školi bilo više đaka. “Nekada je bilo četiri razreda sa dva odjeljenja. Razlog je sve manje đaka. Nastavni rad je složen i teži. Zahtjeva više pripreme, volje i strpljenja” rekla je Mirjana Gligorić, učiteljica.
U ovom odjeljenju trude se da nastava i svaka godina bude drugačija i zanimljivija.Odnos ovih učenika zasniva se na saradnji, razumijevanju i drugarstvu priča učiteljica.
Kada bi se ova škola ugasila, bio bi to, pojašnjava učiteljica, problem za roditelje jer bi đaci morali da putuju autobusom u Turjak, a linije nisu česte.
Međutim u posljednjih deset godina na području opštine Gradiška zatvorene su mnoge područne škole, kaže Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS. Razlozi su manji broj đaka, a neki  učenici odlučili su se da nastavu pohađaju u centralnim školama.
OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” u Turjaku ima četiri područna odjeljenja u Gornjoj i Srednja Jurkovici, Cimirotima i u Grbavcima koja je po broju đaka najmanja. Naredne školske godine broj učenika u ovom područnom odjeljenju će biti isti, jer učenik petog razreda odlazi u centralnu školu, a prvi razred će upisati jedan đak.

Info+ kablovski kanal