Vremenska prognoza

subota, 08 novembar 2014 13:39

Borci obilježili Mitrovdan

Služenjem liturgije i parastosom poginulim borcima, u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, te polaganjem vijenaca na spomen česmu u Brestovčini obilježen je dan Sv. Dimitrija-krsna slava Boračke organizacije.

Borci obilježili Mitrovdan

Rukovodstvo opštinske boračke organizacije ističe da je obilježavanje Mitrovdana način da se oda pomen 533 poginula borca sa područja opštine uključujući i pripadnike 19.srbobranske brigade. Zoran Lazić, predsjednik Boračke organizacije Gradiška, kaže su mnogi borci dali živote za slobodu u kojoj danas uživamo, kao što je i Sv.Dimitrije stradao u borbi za vjeru, te da još uvijek mnogi nisu svjesni te njihove žrtve.

Borci gradiške brigade kažu da je boračka populacija danas u teškom položaju, a s obzirom na to, iz godine u godinu sve je manje onih koji imaju volje da se uključe u ovakva obilježavanja.  U boračkoj organizaciji kažu da još uvijek nisu riješena brojna  pitanja i status članova porodica poginulih, kao ni bivših boraca.  Mitrovdan je obilježen u nadi da će naredne godine vijenci biti položeni na Centralno spomen-obilježje, a nakon parastosa i polaganja vijenaca u Brestovčini , upriličeno je lomljenje slavskog kolača i slavski ručak u parohijskom domu crkve Pokrova Presvete Bogorodice. Krsnu slavu Mitrovdan obilježile su i druge Boračke organizacije širom RS.

Info+ kablovski kanal