Vremenska prognoza

četvrtak, 12 mart 2015 13:40

Bogata ponuda na Zelenoj pijaci u Gradišci

Ponuda na Zelenoj pijaci u Gradišci i ovog četvrtka je raznovrsna. Tezge su pune svježeg voća i povrća.

Bogata ponuda na Zelenoj pijaci u Gradišci

Svoje proizvode od januara ove godine je i porodica Stanišljević ponudila gradiškim kupcima. „Imamo domaća jaja, salatu, mladi luk,a u plastenicima smo počeli sa rasadom koju ćemo iznositi u aprilu, maju“ kaže Dejan Stanišljević.

Porodica Stanišljević se dugo bavi poljoprivredom, a prije dvije godine počeli su i sa plasteničkom proizvodnjom. Svoje proizvode su prodavali na banjalučkoj tržnici, a kupcima u Gradišci sada su na raspolaganju svaki dan. Najbolja zarada je kažu Stanišljevići četvrtkom i nedjeljom, a i cijene su kao i kod mnogih prodavaca različite i često se mijenjaju. „Može se reći da su cijene u padu, salata, mladi luk, a od voća niža je cijena banana“ rekao je Stanišljević.

Ovih dana Gradiščani najviše kupuje južno voće i zelenu salatu za koju treba izdvojiti 2.5 marke. Isto toliko košta i špinat. Cijena paprika se kreće od 4 do 4.5 marake. Za bijeli luk potrebno je izdvojiti 6 maraka, a mladi košta 4.5 marke koliko i kilogram gljiva. Crveni luk se može kupiti za 0.80 feninga. Paradajz košta 3.5 marke, mrkva 1.5 i kelj 2 marke. Ovog četvrtka prasa je 2.5 marke, cvekla 1.5 marku, dok je za mahune u ovom periodu potrebno izdvojiti i do 8,5 maraka. Kilogram krompira košta od 0.70 feninga do 1 marke. Cijena kupusa je 1.30 , a krastavci su 3 ili 4 marke. Cijena pasulja zavisi od vrste, kreće se od 4 do 10 maraka.

Ove sedmice jagode koštaju 3.5 marke, grožđe 7,  dok 2.5 marke košta kilogram banana i grejpa. Cijena mandarina je 2.20, limuna je 2.5 marke,a klementine su 2.30 marke. Kivi košta 3.5 marke, a narandže 2 marke. Za jabuke zavisno od vrste treba izdvojiti do 2 marke.

Što se tiče mliječnih proizvoda kilogram sira košta 4 marke, dok je za litru mlijeka potrebno izdvojiti 1. Za marku se može kupiti 5 jaja.

S obzirom da je Vaskršnji  post u toku, te se više nego inače kupuje riba cijene u gradiškim ribarnicama su sljedeće: šaran košta 7 KM,  kilogram pastrmke 7.5 KM, girice su 4 KM, losos 13 KM, lignje i fileti 8 KM, skuša 5. 5 KM, štapići 5 KM, oslić 6 KM,  tuna 14 KM, te som i smuđ koštaju 12 maraka.

Info+ kablovski kanal