Vremenska prognoza

četvrtak, 15 oktobar 2020 14:25

Bogata ponuda na gradiškom „Zdravomedu“

Turistička organizacija Gradiška i Udruženje pčelara „Amorfa“, uz podršku Gradske uprave, organizuje  16. sajam meda i pčelinjih proizvoda pod nazivom „Zdravomed“.

Bogata ponuda na gradiškom „Zdravomedu“

Prvog dana manifestacije, uprkos lošem vremenu, odazvala se većina od 20-ak pozvanih izlagača. Tako su u centru grada pčelinje i druge proizvode izložili izlagači iz Bihaća, Prijedora, Kozarske Dubice, Banjaluke, Laktaša, Srpca i Gradiške.

Pčelari ističu da je ova sezona vrlo loša, čemu svjedoče i izuzetno  skromni proizvodni rezultati. Poziciju čini težom i činjenica da prošla godina, kažu, nije bila mnogo bolja.

Osim pčelinjih proizvoda, na „Zdravomedu“ se mogu pronaći i drugi domaći proizvodi, poput zimnice.

Najtraženiji su, kažu izlagači, ajvar, lovačka i šarena salata, zelena i crvena paprika.

U Turističkoj organizaciji su zadovoljni brojem izlagača, imajući u vidu mnoge otežavajuće okolnosti, poput epidemiološke situacije i loše proizvodne godine. Smatraju da posjetioci imaju na raspolaganju kvalitetnu ponudu na ovogodišnjem sajmu koji se održava do 17. oktobra.

Imajući u vidu da je pčelarska proizvodnja vrlo zastupljena na ovom području, sa oko 150 pčelara i 6000 košnica, Gradska uprava će nastaviti podsticati i promovisati ovu vrstu proizvodnju, poručuje gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Kako bi imunološki sistem bio jak , pčelari savjetuju da je neophodno u kontinuitetu, tokom cijele godine, konzumirati pčelinje proizvode. Pored meda, preporučuju propolis, matičnu mliječ, polen.

Većina pčelara na području Gradiške prodaje med po cijeni od 15 KM za kilogram. Imajući u vidu lošu godinu i skromnu proizvodnju, vrlo je izvjesno da će med poskupiti.

Info+ kablovski kanal