Vremenska prognoza

ponedeljak, 21 jul 2014 15:00

Besplatna medicinska pomoć u inostranstvu uz INO obrazac

Svi osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS) prije odlaska na put u inostranstvo treba da u nadležnoj poslovnici Fonda  podignu ino obrazac koji mogu da koriste u zemljama sa kojima BiH ima potpisan sporazum u slučaju da im zatreba hitna medicinska pomoć.

Besplatna medicinska pomoć u inostranstvu  uz  INO obrazac

Sa ino obrascem osiguranici Fonda za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu ne bi trebalo da plaćaju ništa ako im zatreba medicinska pomoć, jer zdravstvene usluge u potpunosti pokriva Fond. 

Prije odlaska na put potrebno je da se osigurano lice javi svom porodičnom ljekaru koji izdaje uvjerenje o zdravstvenom stanju osiguranika, odnosno o njegovoj sposobnosti za put. Na osnovu ovog uvjerenja, osiguraniku se u nadležnoj poslovnici Fonda izdaje odgovarajući ino obrazac. S ino obrascem osiguranik treba da se javi zdravstvenom osiguranju zemlje u koju putuje, gdje će na osnovu njega dobiti bolesnički list kojeg će koristiti poput zdravstvene knjižice u slučaju da mu zatreba neodložna zdravstvena zaštita.

Ukoliko se osiguranicima, pored posjedovanja ino obrasca naplati hitna zdravstvena usluga u zemlji koja sa BiH ima potpisan sporazum, oni po povratku mogu da podnesu zahtjev za refundaciju troškova.

BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Belgijom i Luksemburgom. Takođe, i osiguranici koji putuju u Poljsku, Češku, Slovačku i Veliku Britaniju imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći, s tim da za odlazak u ove zemlje Fond ne izdaje obrasce, jer je međunarodnim sporazumima drugačije regulisano.

Ino obrazac se ne naplaćuje, a u najvećem broju izdaje se za put  u Srbiju, Njemačku i Hrvatsku. 

Info+ kablovski kanal