Vremenska prognoza

utorak, 29 septembar 2020 14:03

Besplatan vrtić za djecu sa smetnjama u razvoju i bez roditeljskog staranja

 Djeca bez roditeljskog staranja i djeca sa smetnjama u razvoju od 1. septembra u Srpskoj imaju pravo na besplatno predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Besplatan vrtić za djecu sa smetnjama u razvoju i bez roditeljskog staranja

To je omogućeno ukoliko ustanova raspolaže prostornim i kadrovskim kapacitetima.U JPU “Lepa Radić” u Gradišci kažu da djeca da bi ostvarila to pravo trebaju imati nalaz prvostepene komsije koja se formira u Centru za socijalni rad, te se na osnovu toga prijavljuju i sredstva za boravak obezbjeđuje Javni fond za dječiju zaštitu RS.

 “Mi imamo troje djece koja imaju nalaz, još je troje tu, a dvoje su u procesu.Što se tiče djece bez roditeljskg staranja trenutno takvih nemamo. Po zakonu ako imamo jedno dijete sa smetnjama u razvoju u grupi smanjujemo grupu za troje djece” rekao je Marko Kotur, psiholog JPU „Lepa Radić“ Gradiška.

Iz Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Gradiška kažu da su zadovoljni ovom odlukom koja će mnogo značiti kako djeci tako i roditeljima koji su za boravak djece u vrtiću plaćali 150 KM.

Ranije inkluzivna nastava u predškolskim ustanovama nije bila definisana. Međutim u gradiškom vtiću kažu da je 2019. godine donesen pravilnik o načinu prijema djece sa smetnjama u razvoju.

“Rečeno je da ukoliko djeca nemaju nalaz, a primjete se problemi, ustanove mogu formirati tim koji može procijeniti djecu te smo mi tako donijeli najbolji zaključak I preporuku kako da boravi dijete u grupi” kaže Marko Kotur, psiholog JPU „Lepa Radić“ Gradiška.

Tokom boravka djece sa smetnjama u razvoju u gradiškom vrtiću stalno je, pored vaspitača,  prisutan i volonter.

Info+ kablovski kanal