Vremenska prognoza

četvrtak, 21 novembar 2013 12:08

Aranđelovdan - krsna slava brojnih pravoslavnih vjernika

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Sabor svetog arhandjela Mihaila, u narodu poznat kao Arandjelovdan. Po broju ljudi koji je u srpskom narodu slavi kao svoju krsnu slavu, Aranđelovdan se nalazi na drugom mjestu.

Aranđelovdan - krsna slava brojnih pravoslavnih vjernika

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog". Verovanje kaže da taj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju - kao putnik ili prosjak.

Iako su se na službi u hramu Pokrova Presvete Bogorodice našli mnogi, ulice grada danas su prazne. U Republici Srpskoj neradni je dan, jer se 21. novembar - Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH obilježava kao republički praznik. Širom srpske obilježava se 18 godina od potpisivanja sporazuma kojim je okončan građanski rat. Dokument kojim je RS i zvanično međunarodno priznata, za građane ovog entiteta od velikog je značaja jer im je u ratnim godinama donio ono najvažnije.

„Donio je mir i dobro za Republiku Srpsku“, kaže jedan Gradiščanin. Tokom ovog praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Info+ kablovski kanal