Vremenska prognoza

subota, 19 april 2014 13:40

34 godine učiteljskog staža u grbavačkoj školi

Penzionisani učitelj Dragutin Šmitran više od trideset godina radio je u područnom odjeljenu turjačke škole u Grbavcima. Za to vrijeme, prisjeća se, u ovom potkozarskom selu do danas se mnogo toga promijenilo.

34 godine učiteljskog staža u grbavačkoj školi

“Grbavci su doživjeli jedan procvat i preporod. Ali i u moje vrijeme, kada sam ja došao da radim, bilo je veoma zanimljivo. Cula se pjesma sa svih strana, išlo se na prelo, bilo je zanimljivo. Sada toga više nema“, priča Šmitran.

Iako sada mještani Grbavaca žive drugačijim životom, ovo selo je još od davnina poznato po poljoprivredi ali I bogatoj istoriji ovog kraja I njegovih mještana. Za 34 godine radnog staža u grbavačkoj školi, Dragutin je školovao brojne đake ovog kraja. Danas se Grbavčani okupljaju oko stare crkve koja je, kako priča učitelj, simbol sela, ali uz nju I hrast stariji od nje. Gradnja crkve počela je 1892. godine, a 1895. je završena. U poslednjih 10 godina je obnovljena a I ona I hrast čuvari su uspomena ovog kraja. Isto kao I učitelj Dragutin Šmitran koga će se rado sjećati brojne genercije grbavačkih osnovaca.

Info+ kablovski kanal