Vremenska prognoza

ponedeljak, 05 avgust 2019 11:31

Deveta „Pirogijada“ održana u Ćelinovcu

S ciljem promocije i njegovanja poljske kulture, Udruženje Poljaka i prijatelja „MAK“ organizovalo je, devetu po redu, „Pirogijadu“ u Ćelinovcu, kod Gradiške. Ovogodišnjim umjetničkim programom, pod nazivom „Poljska priča, moja priča“, članovi ovog udruženja upoznali su posjetioce sa svojom istorijom.

Deveta „Pirogijada“ održana u Ćelinovcu

„Želimo da upoznamo publiku sa tim odakle Poljaci ovdje, budući da je Poljska ipak daleko. Došli smo ovdje prije više od 120 godina i donijeli smo svoju kulturu, tradiciju, drugačija jela, obradu zemljišta. Sve to želimo na ovaj način da sačuvamo i prenesemo na nove generacije“, navela je Marija Buganik Pranjić, predsjednik Udruženja Poljaka i prijatelja „MAK“ Gradiška.

U umjetničkom programu su, pored domaćina, učestvovali i članovi udruženja Poljaka iz Banjaluke i Prnjavora, pripadnici poljskog bataljona EUFORA-a iz Tuzle i Sarajeva, te poseban gost – Stjepan Pribila. On je rođen u Ćelinovcu, ali život ga je odnio daleko od rodnog sela. Danas živi u Kanadi, a ovdje je došao nakon 40 dugih godina.

„Veoma sam ponosan na ljude ovdje jer su sačuvali naše običaje, ali i što vidim da i oni koji nisu Poljaci to poštuju“, rekao je Pribila.

Devetoj „Pirogijadi“ prisustvovala je i konzul u Ambasadi Republike Poljske u BiH, Monika Krizmanić, koja je imala samo riječi hvale za domaćine.

„Utisci su vrlo pozitivni i jedva čekam desetu „Pirogijadu“. Ambasada je finansijski pomogla Udruženju „MAK“ u organizaciji ove manifestacije, što činimo svake godine u skladu sa mogućnostima“, izjavila je Krizmanićeva.

Podrška Udruženju „MAK“ ne izostaje ni od Gradske uprave Gradiška.

„U proteklom periodu, Udruženje u saradnji sa lokalnom upravu održava veze sa svojom maticom Poljskom i oni to čine na odličan način, što se i može vidjeti po gostima iz Poljske na ovoj manifestaciji“, rekao je Dragutin Kovačević, šef Odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti.

Pored umjetničkog programa, prisutni su imali priliku da uživaju i u degustaciji poljske tradicionalne hrane, kao što su bijeli bošč, toć, razne slatke delicije i naravno – piroge.

 „Pirogijada“ je organizovana u okviru programa „Gradiškog ljeta“, a iduće godine obilježiće se dva značajna jubileja – deseta godina „Pirogijade“ i 125 godina od doseljavanja Poljaka u ove krajeve.

 

Info+ kablovski kanal