Vremenska prognoza

subota, 15 februar 2020 13:47

„Denarius“ okupio kolekcionare iz regiona

Gradiško Udruženje kolekcionara i ljubitelja istorije „Denarius“ organizovalo je 19. Međunarodni sajam kolekcionarstva i antikviteta, na kome je učestvovalo oko 40 izlagača iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Denarius“ okupio kolekcionare iz regiona

„Imamo mnogo toga da prikažemo posjetiocima, ali i učesnicima“, ističu u „Denariusu“, udruženju koje okuplja kolekcionare od 2012. godine.

„Gradiška se, pored ostalog, ovog puta predstavlja sa markicama sa pružnim pečatima, iz doba austrougarske“, naglašava Alen Mešić, predsjednik Udruženja „Denarius“ Gradiška.

U Gradišci je prvi put Vladimir Jekić, kolekcionar iz Beograda. Deceniju i po sakuplja stare dokumente, pasoše, poštu, markice... Kolekcionarstvom se bavi 15-ak godina. Kovanice su kolekcionaru iz Zenice prioritet. Osim toga, sakuplja ručne mehaničke satove, ordenje, medalje, novčanice, i razne druge predmete. Sedmogodišnji Aleksej iz Gradiške predstavio je u pratnji oca, svoju bogatu kolekciju automobila. Ima ih preko 200!

Kolekcionarske izložbe u Gradišci sve su posjećenije i raznovrsnije. „Nastojimo promovisati našu istoriju i kulturu, ali i turističku ponudu Grada“, kažu u „Denariusu“, koji ima planove da i ovu godinu učini sajamski bogatom.

19. Međunarodni sajam kolekcionarstva u Gradišci otvorio je Slavko Mekinjić iz Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada, naglašavajući da će ovakve manifestacije i u narednom periodu biti podržane iz Gradske uprave.

Info+ kablovski kanal