Vremenska prognoza

ponedeljak, 11 novembar 2013 15:27

Neprilagođena brzina najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda

Tokom proteklog vikenda na putevima Republike Srpske poginule su četiri mlade osoba. Jedna od njih je devetnaestogodišnji Srđan Bakić koji nastradao u saobraćajnoj nesreći koja se u subotu u ranim jutarnjim satima dogodila kod keja u Gradišci. Zabrinjavajuće je to da se gotovo svakog vikenda, dogodi ozbiljna saobraćajna nesreća.

Neprilagođena brzina najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda

“U Republici Srpskoj godišnje smrtno strada oko 140 lica, dok preko 3000 zadobije lakše i teže tjelesne povrede. Mi smo posljednjih godina na području opštine Gradiška radili na poboljšanju bezbjednosti saobraćaja, ono što smo bili u mogućnosti” kaže Željko Bilbija, samostalni stručni saradnik za saobraćaj i puteve opštine Gradiška.

Saobraćajne nesreće najčešće se događaju na magistralnom putu Banja Luka Gradiška. Glavni akteri uglavnom su mladi vozači. Stručnjaci tvrde najčešći uzrok je neprilagođena brzina.

„Kada se posmatra mladi vozač i njegova obuka, znanje i iskustvo dođe se do toka da upravo oni najčešće izazivaju te saobraćajne nesreće, nažalost sa tragičnim posljedicama. Uzrok je nerpilagođena brzina, alkohol, nepropisno preticanje, što je posebno opasno u zimskim uslovima“ rekao je Borislav Balta, predsjednik Asocijacije auto škola BiH. U cilju prevencije u Gradišci bi se ove sedmice trebao obilježiti svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. „Planiramo dovesti u centar grada vozilo koje je oštećeno u saobraćajnim nezgodama i donesemo onoliko obuće koliko je stradalo. Svima će tada biti jasno koliko je izgubljeno života i koja je to ustvari vrijednost“ pojasnio je Bilbija.

U svijetu godišnje u saobraćajnim nesrećama strada 1,3 miliona ljudi, a prema podacima AMS RS u periodu od 2006. do 2012. godine u RS poginulo je 850 lica. Procjene su da bi do kraja 2013. godine taj broj nažalosti mogao porasti i dostići 1000. Isti izvor nam je rekao da ekonomija RS godišnje zbog saobraćajnih nezgoda gubi oko 170 miliona KM. To se uglavnom odnosi na nastale materijalne štete, liječenje povrijeđenih kao i administrativne i sudske troškive. Međutim ono što se nikako ne može nadoknaditi su izgubljeni ljudski životi. Zato stručnjaci još jednom apeluju vozačim da više vode računa, poštuju ograničenja, a i da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima na putu.

Info+ kablovski kanal