Vremenska prognoza

utorak, 12 maj 2020 13:19

Zatvoreni karantini u Gradišci

Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije, od jutros u 6:00 časova zatvoreni su karantini u loklanim zajednicama.

Zatvoreni karantini u Gradišci

U lokalnom karantinu u Vrbaškoj, u objektu područne škole “Mladen Stojanović”, 27 lica sa nestrpljenjem iščekuje odlazak kući, uz obaveznu mjeru kućne izolacije do 14 dana. U objektu škole su, podsjećamo, nakon trijaže u graničnom karantinu, upućivani putnici bez simptoma, koji su ušli u Republiku srpsku, a mjesto prebivalitša im je Gradiška. Bolnici je za smještan pacijenata, pozitivnih na virus korona, na raspolaganju bio objekat Društvenog doma u Vrbaškoj. Ipak, kapaciteti u bolnici su bili dovoljni, tako da u objektu nije boravio ni jedan pacijent.

„Sve nadležne službe bile su danonoćno angažovane, kako bi sve procedure i uslovi za zbrinjavanje lica u lokalnom karantinu bili ispoštovani“, ističe Slobodan Knežević, šef odsjeka civilne zaštite Gradiška.

Na Carinskom terminalu jutros je također zatvoren i granični karantin. U ovaj objekat upućivani su svi putnici koji su dolazili u RS, odnosno BiH i tu su zadržavani oko 24 časa. Za to vrijeme prolazili su trijažu, a zatim raspoređivani u lokalne karantine u mjestima prebivališta. Knežević kaže da su dobili preporuku Republičke uprave civilne zaštite da sva oprema ostane još neko vrijeme u lokalnim karantinima, ukoliko bi epidemiološka situacija zahtijevala ponovo aktiviranje tih objekata.

Vrlo je izgledno da će se veći broj lica, koje je virus korona zatekao u zemljama Evrope, nakon odluke Republičkog štaba o ukidanju lokalnih karantina, odlučiti na povratak u RS, odnosno BiH.

Svi oni će biti obavezni, nakon izdavanja rješenja zdravstvenog inspektora, boraviti u kućnoj izolaciji 14 dana.

Info+ kablovski kanal