Vremenska prognoza

sreda, 09 mart 2016 18:27

Vodostaj rijeke Save i dalje u porastu

Prema posljednjim mjerenjima, danas u 14 časova, vodostaj rijeke Save kod Gradiške iznosio je 774 cm, što je 44 cm iznad kote vanredne mjere odbrane od poplava.

Vodostaj rijeke Save i dalje u porastu

Prema podacima Civilne zaštite opštine Gradiška, nivo Save raste po jedan centimetar na svakih 5 sati.

„S obzirom na situaciju koja vlada u zadnjih par dana, stanje je prilično normalno. Do izlijevanja rijeke je došlo u nebranjenim područjima u selima Gašnica, Bistrica i Orubica. Lokalni potoci su u koritima. Štete su moguće samo na poljoprivrednim usijevima“, kaže Slobodan Knežević iz gradiške Civilne zaštite.

Knežević ističe da je u nebranjenom području gradiškog sela Orubica zaplavljeno 8 kuća.

„Tamo se nalazi oko 12 stanovnika. Juče smo imali akciju dostave humanitarne pomoći, u vidu pitke vode i goriva. Nadamo se da će se stanje smiriti i da će doći do povlačenja vode“, poručuje Knežević.

Prema najavama meteorologa oblačno i kišovito vrijeme nastaviće se i u narednom periodu.

Sutra se od sredine dana očekuju nove padavine. Kiša će prvo početi na istoku zemlje, a poslijepodne će se širiti prema ostalim krajevima. U večernjim satima na sjeveru i sjeverozapadu biće jačih padavina, posebno u dijelu oko rijeke Save. Jače padavine će se nastaviti i u petak prijepodne, dok će tokom dana doći do smanjenja“, rekla je Milica Đorđević, dežurni meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda

Za vikend se očekuje postepena stabilizacija vremena, uz znatno manju količinu padavina, ali će i dalje preovladavati hladno i oblačno vrijeme.

Iz Civilne zaštite opštine Gradiška poručuju da stanje po pitanju nivoa rijeke Save nije zabrinjavajuće. Dodaju da bi uslijed povećane količine padavina, probleme mogli stvoriti bujični potoci na području opštine.

 

Info+ kablovski kanal