Vremenska prognoza

petak, 29 april 2016 15:11

“Vaskršnja smotra dječijeg folklora“ u Kočićevu

U gradiškom selu Kočićevo održava se tradicionalna „Vaskršnja smotra dječijeg folklora“.

“Vaskršnja smotra dječijeg folklora“ u Kočićevu

Organizatori su Centralno kulturno-umjetničko društvo „Lepa Radić“ iz Gradiške i mjesna zajednica Kočićevo. Ovaj trodnevni projekat realizuje se kroz niz aktivnosti, a podržan je od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS i Opštinske uprave Gradiška.

„Na Veliki petak kuvamo i bojimo jaja, a nakon toga ih mališani ukrašavaju. Uslijediće izbor za najljepše jaje, te zajednički ručak i druženje. Ove godine u posjetu su nam došli članovi KUD-a „Lim“ iz Berana u Crnoj Gori, koji će učestvovati u aktivnostima tokom sva tri dana“, rekao je Davor Simišić predsjednik CKUD-a „Lepa Radić“ iz Gradiške.

U kuvanju vaskršnjih jaja, prvog dana manifestacije, učestvovale su mještanke, članice Aktiva žena iz ove mjesne zajednice.

„Nakon što smo pripremili vodu, jaja smo stavili u vreće kako bismo ih zaštitili od pucanja. Jaja farbamo u lukovini, jer su zdravija za djecu. U cijelom procesu učestvovalo je oko 25 žena“, istakla je Željka Despotović, predsjednik Savjeta MZ Kočićevo.

„Zadovoljni smo odazivom mještana, ali i djece, koja se najviše raduju ukrašavanju jaja“, rekla je  Biljana Jovančević, članica Aktiva žena Kočićevo.

Vaskršnja jaja ukrasila su djeca iz Kočićeva i okolnih sela, zajedno sa drugarima iz Crne Gore.

Drugog dana Vaskršnje smotre članice Aktiva žena i mještanke Kočićeva, kao i okolnih sela, pripremiće tradicionalnu hranu koja će biti poslužena na Vaskršnjoj večeri. Na dan Vaskrsa održaće se tucijada i izbor najtvrđeg jajeta. Centralna manifestacija, smotra dječijeg folklora, planirana je u večernjim satima, uz nastup članova KUD-a „Lepa Radić“ iz Gradiške, kao i gostiju iz Crne Gore.

 

 

 

Info+ kablovski kanal