Vremenska prognoza

utorak, 27 oktobar 2020 13:44

Uskoro daljinsko očitavanje potrošnje vode u pilot zoni Gradiške

Na području Gradiške započela je implementacija pilot projekta koji podrazumijeva uspostavljanje sistema za daljinsko očitavanje potrošnje vode kod krajnjih korisnika. Ranije su ugovor o realizaciji ovog prvog projekta u BiH potpisali kompanija „Mtel” I gradiško preduzeće „Vodovod“.

Uskoro daljinsko očitavanje potrošnje vode u pilot zoni Gradiške

U pilot zoni, naselju kod Stočne pijace, u toku je ugradnja savremenih ultrazvučnih  vodomjera sa senzorom koji detektuje određene smetnje u sistemu. Biće potrebno postaviti 412 vodomjera.

“Osim potrošnje, vodomjeri alarmiraju I u slučaju nepredviđenih situacija na sistemu, kako bismo na vrijeme sanirali fizičke gubitke, I upozorili krajnjeg korisnika ako se na njegovim instalacijama dešavaju neki problemi”, pojašnjava Sandro Zeničanin, direktor Vodovoda I dodaje da je izgrađena infratsruktura putem kompanije MTEL, koja će omogućiti da se svi podaci prenose u računovodstveni centar Vodovoda, bez fizičkog obilaska terena.

Kroz implementaciju ovog projekta predviđena je i izrada nove web starnice Vodovoda sa web platformom, putem koje će korisnici svakodnevno moći kontrolisati  potrošnju vode.

„Želimo da ovaj sistem obezbijedimo na što širem gradskom području“, naglašava Zeničanin i dodaje da je komunalno preduzeće, u potrazi za donatorskim sredstvima, već apliciralo prema mnogim međunarodnim institucijama. „Želimo nakon automatizacije sistema, koju smo obezbijedili u proteklom periodu, preći na potpunu digitalizaciju i siguran sam da ćemo to i uraditi“, uvjeren je Zeničanin.

U Vodovodu ističu da će novi vodomjeri u pomenutom naselju biti postavljeni u narednih nekoliko dana i da krajnji korisnici nemaju nikave troškove prilikom njihove ugradnje.

Info+ kablovski kanal