Vremenska prognoza

petak, 26 februar 2016 14:53

Uređenje putnog pravca u mjesnoj zajednici Miljevići

U mjesnoj zajednici Miljevići u toku je akcija uređenja putnog pravca, koju realizuju Odjeljenje za urbanizam, građenje, komunalne i stambene poslove opštine Gradiška, Komunalna policija i saobraćajna inspekcija, a u saradnji sa predstavnicima mjesne zajednice.

Uređenje putnog pravca u mjesnoj zajednici Miljevići

Uređenje putnih pojasa vrši se i u drugim dijelovima opštine, da bi se povećala bezbjednost u saobraćaju i očuvali putevi.

“Uređenje putnih pravaca veoma je važno, posebno zato što se zimi, pod snijegom, okolna drveća nadvijaju nad put i onemogućavaju prolaz vozila.  Kada je uređen putni pravac put je pregledniji i lakše je održavanje, ali i čišnjenje u zimskom periodu”, kaže Željko Bilbija,  samostalni stručni saradnik za saobraćaj i puteve opštine Gradiška.

Uređenje putnog pravca u mjesnoj zajednici Miljevići neophodno je najviše zbog autobusa koji ovuda svakodnevno prevoze đake do škole, ali i zbog drugih mještana koji se kreću ovim putem.

“Imali smo osnovane pritužbe iz preduzeća Autoprevoz Gradiška zbog zakrčenosti ovih puteva, uslijed čega je moglo doći do obustave prevoza učenika. U proteklih mjesec dana obišli smo nekoliko mjesnih zajednica na području opštine, gdje bi se trebala provesti ova akcija. Zaključili smo da je putni pravac u Miljevićima jedan od najkritičnijih. Bitno je naglasiti da trup puta mora sa obe strane biti oslobođen od 1,5 do 2 metra i oko 5 metara u visinu, što znači da u tom području moraju biti otklonjeni svi objekti koji bi mogli ometati normalan protok saobraćaja”, naglašava Jovo Šinik, načelnik Odsjeka komunalne policije Gradiška.

Prema Šinikovim riječima, većina mještana se savjesno i odgovorno uključila u ovu akciju.

“Dogovorili smo se sa mještanima da izvršimo uređenje puteva i na onim dionicama gdje nema vlasnika zemljišta ili gdje vlasnici zbog opravdanih razloga nisu u mogućnosti da sami izvrše uređenje. U tim slučajevima, opština će omogućiti potrebna sredstva za realizaciju tih poslova”, ističe Šinik.

Branislav Ristić, jedan od mještana Miljevića koji se uključio u akciju uređenja ovog putnog pravca,  kaže da je sve poslove obavljao zajedno sa komšijama.

“Sve poslove smo kolektivno obavljali, bez obzira u čijem je vlasništvu zemljište. Važno je da sprovedemo ovu akciju do kraja, jer zakrčenost puta smeta svim mještanima Miljevića”, smatra Ristić.

Ove aktivnosti, kaže Ristić, obavljaju se najčešće prije početka poljoprivrednih poslova, jer tada mještani imaju više vremena. Predsjednik mjesne zajednice Miljevići Drago Todorović poziva i ostale mještane da se uključe u akciju.

Jovo Šinik, načelnik Odsjeka komunalne policije Gradiška ističe da je prilikom realizacije ovakvih akcija najvažnija dobra saradnja sa mještanima. Dodaje da će Komunalna policija, u saradnji sa opštinom, nastojati da izbjegne novčano kažnjavanje građana, osim u izuzetnim slučajevima kada se građani ogluše na uzastopna upozorenja nadležnih.

U narednom periodu, opština Gradiška planira pokrenuti akcije uređenja putnih pravaca na području mjesnih zajednica Kočićevo, Laminci, Karajzovci, Trošelji i Petrovo Selo, nakon čega će se ovakve aktivnosti realizovati i na području potkozarskih sela. Nakon uređenja putnih pojasa, nadležni najavljuju nasipanje makadamskih puteva i sanaciju rupa na asfaltiranim saobraćajnicama.

Info+ kablovski kanal