Vremenska prognoza

sreda, 19 avgust 2020 14:48

Ugostitelji pozdravljaju odluku o produženom radnom vremenu

Ugostitelji u Republici Srpskoj zahvaljuju republičkoj Vladi i Štabu za vanredne situacije na usvajanju inicijative Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS „Horeca“ o produženju radnog vremena ugostiteljskih objekata za jedan čas.

Ugostitelji pozdravljaju odluku o produženom radnom vremenu

„Sigurni smo da će duže radno vrijeme u značajnoj mjeri uticati na očuvanje radnih mjesta“, ističu u Udruženju i dodaju da je to u ovom trenutku priortet svih prioriteta. „Situacija je teška, znamo da je teško doći do pravih rješenja, ali mislimo da smo na dobrom putu da zajednički dođemo do optimalnih mjera“, ističe Vladan Šurlan, predsjednik Udruženja „Glas ugostitelja“ Gradiška i član UO Udruženja Horeca“ RS.

Iako odluka o dužem radnom vremenu stiže pred kraj ljeta, ugostitelji su, ipak, zadovoljni. Rad ugostiteljskih objekata do ponoći pozdravljaju i u Udruženju ugostitelja Gradiška. „Značiće nam tih sat vremena i zahvaljujem prvenstveno kolegama iz Horeke, ali i Vladi na razumijevanju, kaže Mladen Majstorović, predsjednik Udruženja ugostitelja Gradiška.

Predstoji jesenji period, a ugostitelji se već sada pribojavaju kako će poslovati kada se bašte zatvore.

„To sve zavisi od veličine ugostiteljskog objekta, negdje je aktuelne epidemiološke mjere moguće primijeniti, ali tamo gdje to nije moguće, neophodno je tražiti optimalna rješenja, ističe Gordan Šurlan, član UO Udruženja ugostitelja Gradiška, nadajući se da će, u saradnji sa ugostiteljima, nadležne institucije i u ovom slučaju iznaći rješenje koje će zadovoljiti i zahtjeve zdravstvene struke, ali i interese ugostitelja.

„Očekujemo pojašnjenja propisanih mjera sa niova Insituta za javno zdravstvo i drugih institucija nadležnim inspekcijskim organima, posebno kada je u pitanju broj gostiju na određenoj kvadraturi“, dodaje Šurlan, iz Udruženja „Horeca“ .

Ovo Udruženje poziva svoje članove da poštuju radno vrijeme do 24 časa i prijave sve zloupotrebe ugostitelja u RS, jer, smatraju, u slučaju pojave novih klastera, zbog neodgovornosti pojedinih, posljedice bismo snosili svi. Takođe pozivaju na odgovornost i sve građane, jer, ističu, nije dovoljno da se samo ugostitelji pridržavaju mjera, a da na nekontrolisanim okupljanjima stvaramo nove klastere. Snagom discipline i odgovornosti, poručuju, možemo obuzdati virus i nastaviti sa normalnim radom i razvojem privredne grane koja, ističu, zapošljava 14 000 radnika u RS, a najviše je pogođena virusom korona.

Info+ kablovski kanal