Vremenska prognoza

četvrtak, 28 jul 2016 14:38

U toku kampanja „Uspori! Tvoj život i drugima znači“

Neprilagođena brzina jedan je od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, ističu stručnjaci za bezbjednost u saobraćaju.

U toku kampanja „Uspori! Tvoj život i drugima znači“

Kako bi se više pažnje obratilo na ovaj problem, na području RS od 18. jula u toku je kampanja „Uspori! Tvoj život i drugima znači“. Kampanju provode Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez Republike Srpske, kao i lokalne zajednice. Glavni cilj je povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, koje često imaju i smrtne ishode. 

“U prošloj godini u saobraćajnim nezgodama u RS stradalo je 150 lica. Neprilagođena brzina vožnje prouzrokovala je 80% tih nesreća”, ističe Radovan Šljivić, sekretar AMD Gradiška.

Zbog navedenog, vozačima se savjetuje da obavezno poštuju saobraćajne znakove.

“Saobraćajni znakovi su sa razlogom postavljeni. Prekoračenjem brzine za samo 1 km na sat, opasnost od saobraćajne nezgode povećava se za 3%“, istakao je Šljivić.

Prema istraživanjima stručnjaka za bezbjednost saobraćaja, na području RS postoji 10 najrizičnijih dionica na kojima su učestale saobraćajne nezgode.

“Na području Gradiške dvije dionice su označene kao veoma rizične. To su dionice puta od Nove Topole do Gradiške i od Nove Topole do Srpca. Preporučena brzina kretanja na ovim dionicama je uglavnom 50 km/h, što većina vozača ne poštuje”, istakao je Željko Bilbija, član Savjeta za bezbjednost saobraćaja opštine Gradiška

Naši sagovornici ističu da se kampanja„Uspori! Tvoj život i drugima znači“ provodi tokom ljetnih mjeseci, kada je povećan broj saobraćajnih nezgoda. Ova kampanja trajaće do kraja septembra.

Info+ kablovski kanal