Vremenska prognoza

utorak, 12 septembar 2017 13:25

U prvih sedam mjeseci gradiški inspektori obavili 2 580 kontrola

Tržišni inspektori često nailaze na rad bez potrebnog odobrenja, odnosno Rješenja  o registraciji djelatnosti.To je prvo, kažu tržišni inspektori , što traže, i kada tih dokumenata nema, prestaju sve druge kontrole.

U prvih sedam mjeseci gradiški inspektori obavili 2 580 kontrola

„Ne postoji izgovor kojim se može opravdati početak rada bez odobrenja i mi, u takvim slučajevima,bez izuzetka,  izdajemo rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti,“  naglašava Goran Sember, načelnik Odjeljenja za inspekcije opštine Gradiška.

Represivnim mjerama, u vidu izricanja kazne putem prekršajnog naloga, tržišni inspektori će reagovati nakon što, prilikom kontrole zaštite potrošača, uoče da cijene proizvoda i usluga nisu istaknute i da kupci nisu dobili račun. Sember poziva potrošače da prilikom svake kupovine budu svjesni svojih prava, odnosno zatraže račun za ono što su platili i svako kršenje prava potrošača prijave tržišnoj inspekciji.

Ovom prilikom iz Odjeljenja za inspekcije podsjećaju privrednike i pravna lica da prilikom kontrole vođenja poslovnih evidencija i računa o nabavci robe, moraju posjedovati Rješenje o registraciji djelatnosti, odnosno Potvrdu o registraciji iz Poreske uprave sa JIB-om, te poslovne evidencije u zavisnosti o vrste djelatnosti kojom se bave.

„Cilj naših kontrola je da poslovanje subjekata uskladimo sa zakonom“, kažu u resornom odjeljenju, naglašavajući da u tom smislu djeluju i preventivno, na način da im se privrednici i pravna lica mogu obratiti ukoliko imaju potrebe za tumačenjem određenih propisa i sličnim savjetima.

Info+ kablovski kanal