Vremenska prognoza

subota, 02 avgust 2014 15:01

U Lamincima obilježena slava hrama Svetog proroka Ilije

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik. U mnogim sredinama, se tim povodom organizuju narodni zborovi. Tradiciju proslave u gradiškoj opštini čuvaju Laminci.

U Lamincima obilježena slava hrama Svetog proroka Ilije

Mještani su i ove godine raznim sadržajima obilježili slavu hrama. Prisustvovali su svetoj liturgiji, koju je služio paroh novotopolski Miroslav Novković uz sasluženje više sveštenika. Poslije liturgije organizovana je litija oko crkve, te osvećenje i sječenje slavskog kolača. „Svake godine na ovaj dan mi se ovdje sastajemo proslavljamo hramovnu slavu. Mnogo ljudi na Ilindan prođe kroz Lamince okupimo se oko svetog hrama obavimo sve što je potrebno u smislu molitve, svete liturgije, osvećenja slavskog koljiva i kolača“ kaže Branislav Vidačković, paroh laminački.

Osim molitvi u hramu Sv. proroka Ilije, u Lamincima se organizuje tradicionalni narodni zbor i prigodan kulutrno-umjetnički program. Drugi avgust je važan datum za sve generacije Laminčana koji taj obilježavaju prigodnim aktivnostima.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najtoplije doba godine a običaj je da se na ovaj dan ne radi u polju - da se ne bi navukao gnjev svetitelja.

Osim u Lamincima Sv. Ilija se proslavlja u Turjaku i još nekim selima, u kojima se organizuju brojni vjerski, kulturno umjetnički i zabavni sadržaji.

Info+ kablovski kanal