Vremenska prognoza

utorak, 29 avgust 2017 13:57

U gradiškoj Bolnici proširen spektar laparoskopskih operacija

Pacijenti, kojima ljekarska komisija bude indikovala operaciju debelog crijeva ovom savremenom metodom, biće operisani u Gradišci, o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja.

U gradiškoj Bolnici proširen spektar laparoskopskih operacija

Uz asistenciju ovdašnjih hiruga, operacije će  obavljati doc. dr Aleksandar Gluhović, načelnik Hirurškog odjeljenja Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu. U Srbiji, ali i regionu, dr Gluhović je obavio najveći broj laparoskopskih operacija debelog crijeva. „Prednosti laparoskopije su višestruke“, naglašava dr Gluhović. „Manje trauma, manje boli, manja mogućnost komplikacija, brži oporavak pacijenta, neke su od prednosti ovog pristupa u hirurgiji u odnosu na klasične operacije“, rekao je dr Gluhović.

„Minimalno invazivna hirurgija je standard u zapadnoj Evropi i Americi. Ona je realnost i naša nastojanja idu u pravcu da ova napredna tehnika i kod nas bude standard i za veće operacije“, rekao je na konferenciji za novinare u gradiškoj bolnici prof. dr Miloš Bjelović, jedan od većih stručnjaka  u Srbiji za minimalno invazivnu hirurgiju i predsjednik republičkog Udruženja endoskopskih hirurga.

Unazad par godina laparoskopske operacije gradiški hirurzi u najvećem procentu izvode na žučnoj kesi  i to, prema ocjeni nadležne agencije, izuzetno uspješno. „Republička agencija za sertifikaciju od 2012. godine prati određene parametre kvaliteta po kojima je naša bolnica u oblasti laparoskopske holecistektomije vodeća među zdravstvenim ustanovama u RS“, naglašava dr Mirko Manojlović,  v.d. direktora Bolnice u Gradišci. Dodaje da je to više nego dovoljan osnov da ova ustanova proširi spektar laparoskopskih operacija. Dr Manojlović takođe naglašava da je gradiška bolnica, uz modernu intenzivnu njegu sa vrhunskim monitoringom, tehnički, kadrovski i prostorno u potpunosti opremljena za obavljanje velikih operacija minimalno invazivnim pristupom. „Čvrstog smo opredijeljena da napredna dostignuća iz regiona budu realnost i u našoj bolnici“, ističe v.d. direktora gradiške bolnice i podsjeća da je tokom ovog mjeseca uspješno obavljen složen operativni zahvat tumora pankreasa. Time je, naglašava, počeo program pružanja specijalnih hirurških usluga u Bolnici Gradiška, koje do sada nije bilo moguće izvršiti u Republici Srpskoj.

Info+ kablovski kanal