Vremenska prognoza

četvrtak, 12 mart 2020 14:27

U Gradišci sedam lica pod nadzorom, nema zaraženih ni sumnjivih slučajeva

U Gradišci je sedam lica, koja su doputovala iz zemalja zahvaćenih korona virusom, pod zdravstvenim nadzorom, nalaze se u kućnoj izolaciji i prati se njihovo zdravstveno stanje, rečeno je tokom drugog zasjedanja gradskog Štaba za vanredne situacije, formiranog povodom globalnog širenja virusa korona i pojave oboljelih u Republici Srpskoj.

U Gradišci sedam lica pod nadzorom, nema zaraženih ni sumnjivih slučajeva

„Nema potvrđenih ni sumnjivih slučajeva, već se prati zdravstveno stanje lica koja su doputovala  iz Italije, Njemačke i Hrvatske“, ističe dr Slađana Tepavac, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška, dodajući da su se lica samoinicijativno javila u zdravstvenu ustanovu. U Higijensko-epidemiološkoj službi uvode 24-časovno dežurstvo i pozivaju lica koja su doputovala iz ugroženih područja, bez obzira da li imaju ili nemaju simptome oboljenja, da se obavezno jave telefonom na broj 051 826 – 745, kako bi dobila dalja uputstva. Ukoliko bi bio identifikovan virus korona, zdravstene ustanove u Gradiškci imaju spreman izolacioni prostor za smještaj oboljelih do njihovog daljeg zbrinjavanja prema uputstvima Instituta za javno zdravstvo.

S obzirom da Gradiška graniči sa EU, prva je na udaru lica koja dolaze iz evropskih zemalja. Štab je zaključio da je na samom graničnom prelazu  neophodno pojačati zdravstveni nadzor lica koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu. “Uputićemo dopis prema nadležnim institucijama kako bi se uvela rigoroznija kontrola zdravstvenog stanja  lica, posebno naših državljana, koji dolaze iz zemalja zahvaćenih virusom korona”, naglašava Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške., dodajući da će gradske inspekcijske službe u narednom periodu biti posebno usmjerene na ugostiteljske objekte u kojima je neophodno provoditi intenzivnije mjere higijene I dezinfekcije prostora.

Iz Higijensko-epidemiološke službe naglašavaju da nema mjesta panici, ali apeluju na  stanovništvo da se pridržava mjera prevencije kako bismo smanjili rizik pojave ovog virusa. “Neophodno je primjenjivati opšte preventivne mjere kod svih kapljičnih infekcija, odnosno boraviti što više na otvorenom prostoru, često prati ruke, prilikom kihanja I kašljanja upotrebljavati maramice, provjeravati prostorije I pojačati higijenske mjere u svim objektima”,  navodi dr Tepavac I posebno apeluje na roditelje da ne vode djecu u zatvorene prostore, poput dječijih igraonica.

U Republici Srpskoj zabilježeno je ukupno osam salučajeva oboljelih od korona virusa. Nastava u svim školama i fakultetima u RS obustavljena je do 30. marta i do tog datuma su zabranjena sva javna okupljanja. Stranim državljanima koji dolaze iz Italije, Irana, Južne Koreje i Kine zabranjen je ulazak u BiH.

Info+ kablovski kanal