Vremenska prognoza

sreda, 21 maj 2014 13:57

U Gradišci prava najezda komaraca

Nakon obilnih kiša i povlačenja vode u područjima zahvaćenim popolavama uslijedila je prava najezda komaraca. Ovi insketi posljednjih dana Gradiščanima predstavljaju pravu smetnju.

U Gradišci prava najezda komaraca

Zbog ovakvih vremenskih prilika najezda komaraca bila je očekivana. „Najezda komraca je već počela, jer je ovo vrijeme kiša pogodovalo razvoju i razmnožavanja ovih insekata, posebno što će sada biti zadržavanja takozvanih stajaćih voda gdje je inače došlo do izlijevanja.Jedino pravo i uspješno tretiranje je avio zaprašivanje“ kaže  prim.dr Bogdan Miilenković,načelnik Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Predstavnici lokalne vlasti u Gardišci ističu da će se preduzeti sve aktivnosti na suzbijanju komaraca. „Malo nam problem pravi vodostaj Save koji je još uvijek visok, ali ćemo u razgovoru sa ljudima koji su upućeni u sve ovo vidjeti kada je vremenski najpovoljnije da se izvrši prskanje. Nadam se da ćemo to i ove godine uspješno završiti da ne bi imali ove probleme. Želim da naglasim da to nije jeftino, međutim mi to moramo uraditi“ rekao je Đorđe Krčmar, potpredsjednik Skupštine opštine Gradiška.

Svima je poznato da ubod komarca nije prijatn, izaziva srvbež i crvenilo te oni mogu biti i prenosnici raznih bolesti. “Manje više svi znaju malarija je na prvom mjestu. Međutim ja se nadam da se to na našem području ne može dogoditi.Dok se nešto ne počne raditi po pitanju suzbijanja komaraca građani mogu koristiti neka lična sredstva zaštite u vidu repelenata” kaže dr Milenković.

Info+ kablovski kanal